Читај ми

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ЗА ФОРМИРАЊЕ САВЕТА ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕ

Поводом обележавања Међународног дана борбе против наркоманије одржана је конференција за новинаре у Градској кући којој су присуствовали заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић, државни секретар за омладину и спорт Ненад Боровчанин, представник Заједнице „Земља живих“ Андреј Јовановић и представник „Exit“ фондацијe Немања Миленковић.

Том приликом, обележана је десетогодишњица од оснивања Центра за духовну рехабилитацију од болести зависности "Земља живих", који даје значајан допринос у домену рехабилитације и превенције у борби против наркоманије, а широј јавности, по први пут, је представљена иницијатива за формирање Савета за борбу против наркоманије.

Ова иницијатива је резултат вишегодишњег рада на оснивању интердисциплинарног тела које би на системски начин повезало државне институције, ресорна министарства, надлежне органе, представнике невладиног сектора и целокупну стручну јавност, у изналажењу заједничког државног одговора и дугорочних системских решења на пољу борбе против болести зависности од психо-активних супстанци.

-Град Нови Сад подржава ову иницијативу и све што ради Центар „Земља живих“. Морамо да следимо добре примере, а „Земља живих“ је најбољи пример за то како се успешно можемо изборити са наркоманијом, јер проценат излечења зависника који су прошли кроз тај програм управо то и доказује. Потребно је да институционално и финансијски станемо уз њих и да следимо пут којим они иду већ десет година - рекао је заменик градоначелника Борко Илић и посебно истакао улогу и значај оца Бранка Ћурчина који је заслужан, како је навео, за спас много младих живота.

Државни секретар за омладину и спорт Ненад Боровчанин рекао је да борба против наркоманије мора бити заједнички циљ и да сви морамо подржавати овакве иницијативе највише због младих људи. Веома је важно и превентивно реаговати тако што ћемо младе укључити у спорт, културу и уметност, помоћи им да доносе праве одлуке и тиме стварати квалитетне појединце.

На конференцији су били присутни и представници „Exit“ фондације која делује друштвено одговорно и која пружа велику подршку иницијативи да се формира Савет за борбу против наркоманије.

Нови Сад, 26. јун 2014. године