Čitaj mi

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ZA FORMIRANjE SAVETA ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv narkomanije održana je konferencija za novinare u Gradskoj kući kojoj su prisustvovali zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, državni sekretar za omladinu i sport Nenad Borovčanin, predstavnik Zajednice „Zemlja živih“ Andrej Jovanović i predstavnik „Exit“ fondacije Nemanja Milenković.

Tom prilikom, obeležana je desetogodišnjica od osnivanja Centra za duhovnu rehabilitaciju od bolesti zavisnosti "Zemlja živih", koji daje značajan doprinos u domenu rehabilitacije i prevencije u borbi protiv narkomanije, a široj javnosti, po prvi put, je predstavljena inicijativa za formiranje Saveta za borbu protiv narkomanije.

Ova inicijativa je rezultat višegodišnjeg rada na osnivanju interdisciplinarnog tela koje bi na sistemski način povezalo državne institucije, resorna ministarstva, nadležne organe, predstavnike nevladinog sektora i celokupnu stručnu javnost, u iznalaženju zajedničkog državnog odgovora i dugoročnih sistemskih rešenja na polju borbe protiv bolesti zavisnosti od psiho-aktivnih supstanci.

-Grad Novi Sad podržava ovu inicijativu i sve što radi Centar „Zemlja živih“. Moramo da sledimo dobre primere, a „Zemlja živih“ je najbolji primer za to kako se uspešno možemo izboriti sa narkomanijom, jer procenat izlečenja zavisnika koji su prošli kroz taj program upravo to i dokazuje. Potrebno je da institucionalno i finansijski stanemo uz njih i da sledimo put kojim oni idu već deset godina - rekao je zamenik gradonačelnika Borko Ilić i posebno istakao ulogu i značaj oca Branka Ćurčina koji je zaslužan, kako je naveo, za spas mnogo mladih života.

Državni sekretar za omladinu i sport Nenad Borovčanin rekao je da borba protiv narkomanije mora biti zajednički cilj i da svi moramo podržavati ovakve inicijative najviše zbog mladih ljudi. Veoma je važno i preventivno reagovati tako što ćemo mlade uključiti u sport, kulturu i umetnost, pomoći im da donose prave odluke i time stvarati kvalitetne pojedince.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici „Exit“ fondacije koja deluje društveno odgovorno i koja pruža veliku podršku inicijativi da se formira Savet za borbu protiv narkomanije.

Novi Sad, 26. jun 2014. godine