Читај ми

ВЕЛИКА СПОРТСКА ТАКМИЧЕЊА И ПРОМОЦИЈА РЕКРЕАЦИЈЕ У НОВОМ САДУ

На конференцији за новинаре одржаној у Градској кући, члан Градског већа за спорт и омладину Александар Кравић и начелница Градске управе за спорт и омладину, Соња Кончар Ничић представили су резултате рада ресорне Градске управе у периоду од 2008. до 2012. године.

Александар Кравић је истакао да је у овим областима, у последње четири године буџет дуплиран, да је уведен систем и да су донета два правилника који утврђују критеријуме у вези са аплицирањем спортских асоцијација за буџетска средства.

У области спорта, један од стратешких циљева управе био је да привуче што више спортских манифестација међународног карактера, као што су европски и светски шампионати који доприносе спортском туризму и промоцији Новог Сада. Као најзначајније спортске манифестације у периоду од 2009. - 2012. године издвојени су: Првенство Европе у боди билдингу, фитнесу,боди класику и микс паровима; Светска лига у одбојци; Јуниорско првенство Европе у атлетици, Првенство света у саватеу за јуниоре и сениоре - дисциплина комбат савате; Турнир у голфу  "Novi Sad Open"; Универзитетска регата Нови Сад 2010; 12. Светско универзитетско првенство у малом фудбалу;  ИАА  Европски гран при у стреличарствуи међународни купови који су организовани у оквиру сајма "Horseville".

Други стратешки циљ Градске управе за спорт и омладину био је да се што већи број Hовосађана укључи у различите спортске активности, које нису такмичарског карактера. Пројекат је "Пожури полако" је спроводио активности на анимирању младих Новог Сада, узраста од 14 до 30 година, да се у већој мери баве спортом и спортском рекреацијом. Пројектом "Обука деце школског узраста у пливању", који се реализује од 2010 године, до сада је обухваћено око 4 хиљаде деце непливача школског узраста из градских и приградских насеља, који су прошли обуку пливања.

У погледу унапређења спортске инфраструктуре у последње четири године активираноје коришћење Спортске дворане "Футог" и  Спортског центра "Слана бара", подељене су спортске хале унаведеним објектима на три одбојкашка и два кошаркашка терена, а постигнут је договор између ЈП "Пословни простор" и Ватерполо клуба "Војводина" за одвијање програмских активности на затвореном базену "Слана бара". Такође, Градска управа за спорт и омладину је сакупила податке о зградама, објектима и земљишту у  својини Града Новог Сада који се користе  за спортске намене.

Као најважније активности ове управе у раду са младима наведени су израда Локалног акционог плана политике за младе Града Новог Сада и отворење је Канцеларије за младе која посредством невладиних организација реализује пројекте предвиђене Локалним акционим планом.

 

Нови Сад, 29. март 2012. године