Čitaj mi

VELIKA SPORTSKA TAKMIČENJA I PROMOCIJA REKREACIJE U NOVOM SADU

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući, član Gradskog veća za sport i omladinu Aleksandar Kravić i načelnica Gradske uprave za sport i omladinu, Sonja Končar Ničić predstavili su rezultate rada resorne Gradske uprave u periodu od 2008. do 2012. godine.

Aleksandar Kravić je istakao da je u ovim oblastima, u poslednje četiri godine budžet dupliran, da je uveden sistem i da su doneta dva pravilnika koji utvrđuju kriterijume u vezi sa apliciranjem sportskih asocijacija za budžetska sredstva.

U oblasti sporta, jedan od strateških ciljeva uprave bio je da privuče što više sportskih manifestacija međunarodnog karaktera, kao što su evropski i svetski šampionati koji doprinose sportskom turizmu i promociji Novog Sada. Kao najznačajnije sportske manifestacije u periodu od 2009. - 2012. godine izdvojeni su: Prvenstvo Evrope u bodi bildingu, fitnesu,bodi klasiku i miks parovima; Svetska liga u odbojci; Juniorsko prvenstvo Evrope u atletici, Prvenstvo sveta u savateu za juniore i seniore - disciplina kombatsavate; Turnir u golfu  "Novi Sad Open"; Univerzitetska regata Novi Sad 2010; 12. Svetsko univerzitetsko prvenstvo u malom fudbalu;  IAA Evropski gran pri u streličarstvu i međunarodni kupovi koji su organizovani u okviru sajma "Horseville".

Drugi strateški cilj Gradske uprave za sport i omladinu bio je da se što veći broj Hovosađana uključi u različite sportske aktivnosti, koje nisu takmičarskog karaktera. Projekat je "Požuri polako" je sprovodio aktivnosti na animiranjumladih Novog Sada, uzrasta od 14 do 30 godina,da se u većoj meri bave sportom i sportskom rekreacijom. Projektom "Obuka dece školskog uzrasta u plivanju", koji se realizuje od 2010 godine, do sada je obuhvaćeno oko 4 hiljade dece neplivača školskog uzrasta iz gradskih i prigradskih naselja, koji su prošli obuku plivanja.

U pogledu unapređenja sportske infrastrukture u poslednje četiri godine aktiviranoje korišćenje Sportske dvorane "Futog" i  Sportskog centra "Slana bara", podeljene susportske hale unavedenim objektima na tri odbojkaška i dva košarkaška terena, a postignut je dogovor između JP "Poslovni prostor" i Vaterpolo kluba "Vojvodina"za odvijanje programskih aktivnosti na zatvorenom bazenu "Slana bara".Takođe, Gradska uprava za sport i omladinu je sakupila podatke o zgradama, objektima i zemljištu u  svojini Grada Novog Sada koji se koriste  za sportske namene.

Kao najvažnije aktivnosti ove uprave u radu sa mladima navedeni su izrada Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada i otvorenje je Kancelarije za mlade koja posredstvom nevladinih organizacija realizuje projekte predviđene Lokalnim akcionim planom.

 

 

Novi Sad, 29. mart 2012. godine