Читај ми

УСПЕШНА АКЦИЈА УДОМЉАВАЊА НАПУШТЕНИХ КУЋНИХ ЉУБИМАЦА

Начелница Градске управе за комуналне послове Љубица Мијатовић Топалов присуствовала је изложбеној шетњи паса из прихватилишта коју су организовали ЈКП „Зоохигијена и ветерина Нови Сад" и Удружење за заштиту животиња и животне средине ПАН – Нови Сад. Циљ манифестације је промоција удомљавања напуштених кућних љубимаца као и упознавање јавности са радом Удружења ПАН-Нови Сад и ЈКП "Зоохигијена и ветерина Нови Сад".

- Град Нови Сад константно ради на решавању проблема паса и мачака луталица. Међутим сматрамо да је једини начин да се тај проблем трајно реши одговорно власништво. Уколико људи наставе да љубимце које из одређеног разлога више не желе да држе у својим домовима само пусте на улицу, ми никада нећемо имати довољно велике капацитете за смештај и негу тих животиња – истакла је Љубица Мијатовић Топалов.

Према њеним речима до сада је преко JКП "Зooхигиjeнa и вeтeринa" у Прихватилишту збринуто, односно извршена је тријажа и медицински третман, стерилизација, вакцинација и микрочиповање код 1166 паса и мачака луталица, а удомљено је 150 паса.

Како су рекли представници ЈКП "Зоохигијена и ветерина Нови Сад" већ на почетку прве акције овог типа удомљена су два пса, а два су резервисана, а план је да се акције одржавају континуирано на свака три месеца. Ко удоми пса из прихватилиштва имаће и попуст од 10% на лечење у амбулантама ЈКП "Зоохигијена и ветерина Нови Сад". Такође то предузеће држаће трибине у месним заједницама где ће стручњаци објаснити све око неге и држања кућних љубимаца.

- Захваљујемо се управи Града Новог Сада која подржава ову манифестацију и рад Зоохигијене, јер Нови Сад је јединствен у Србији по томе што више нема шинтерску службу већ јавно комунално предузеће које сарађује са удружењима и има хуман однос према напуштеним животињама – нагласио је представник Удружења за заштиту животиња и животне средине ПАН – Нови Сад Сафет Цуцак.

ЈКП "Зоохигијена и ветерина Нови Сад" извели су 15 одраслих паса и неколико штенаца у изложбену шетњу. Сви пси су социјализовани и научени на повоце. Волонтери Удружења ПАН-Нови Сад прошетали су псе од Милетићевог споменика до споменика Јован Јовановић Змај и назад.

Нови Сад, 25. октобар 2014. године