Čitaj mi

USPEŠNA AKCIJA UDOMLJAVANJA NAPUŠTENIH KUĆNIH LJUBIMACA

Načelnica Gradske uprave za komunalne poslove Ljubica Mijatović Topalov prisustvovala je izložbenoj šetnji pasa iz prihvatilišta koju su organizovali JKP „Zoohigijena i veterina Novi Sad" i Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine PAN – Novi Sad. Cilj manifestacije je promocija udomljavanja napuštenih kućnih ljubimaca kao i upoznavanje javnosti sa radom Udruženja PAN-Novi Sad i JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad".

- Grad Novi Sad konstantno radi na rešavanju problema pasa i mačaka lutalica. Međutim smatramo da je jedini način da se taj problem trajno reši odgovorno vlasništvo. Ukoliko ljudi nastave da ljubimce koje iz određenog razloga više ne žele da drže u svojim domovima samo puste na ulicu, mi nikada nećemo imati dovoljno velike kapacitete za smeštaj i negu tih životinja – istakla je Ljubica Mijatović Topalov.

Prema njenim rečima do sada je preko JKP "Zoohigijena i veterina" u Prihvatilištu zbrinuto, odnosno izvršena je trijaža i medicinski tretman, sterilizacija, vakcinacija i mikročipovanje kod 1166 pasa i mačaka lutalica, a udomljeno je 150 pasa.

Kako su rekli predstavnici JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad" već na početku prve akcije ovog tipa udomljena su dva psa, a dva su rezervisana, a plan je da se akcije održavaju kontinuirano na svaka tri meseca. Ko udomi psa iz prihvatilištva imaće i popust od 10% na lečenje u ambulantama JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad". Takođe to preduzeće držaće tribine u mesnim zajednicama gde će stručnjaci objasniti sve oko nege i držanja kućnih ljubimaca.

- Zahvaljujemo se upravi Grada Novog Sada koja podržava ovu manifestaciju i rad Zoohigijene, jer Novi Sad je jedinstven u Srbiji po tome što više nema šintersku službu već javno komunalno preduzeće koje sarađuje sa udruženjima i ima human odnos prema napuštenim životinjama – naglasio je predstavnik Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine PAN – Novi Sad Safet Cucak.

JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad" izveli su 15 odraslih pasa i nekoliko štenaca u izložbenu šetnju. Svi psi su socijalizovani i naučeni na povoce. Volonteri Udruženja PAN-Novi Sad prošetali su pse od Miletićevog spomenika do spomenika Jovan Jovanović Zmaj i nazad.

Novi Sad, 25. oktobar 2014. godine