Читај ми

УСКОРО ПОДЕЛА 20 000 ТЕСТОВА НА НАРОКТИКЕ У НОВОМ САДУ

Данас ће у све новосадске основне и средње школе стићи 20.000 тестова на наркотике. У наредним данима, они ће бити подељени родитељима ђака седмог и осмог разреда и средњошколаца.

Тестирање, које ће се радити искључиво добровољно, односно по жељи родитеља, обављаће се у кућним условима и ни један родитељ није у обавези да о исходу и резултату обавести школу. Уколико пак родитељ жели да, у случају позитивних резултата теста, такве резултате достави школи, психолошко-педагошка служба ће у сарадњи са надлежним органима даље деловати како би се таквим ученицима помогло.

- Драго ми је да ова идеја потекла од самих родитеља и да је Град препознао значај превентивног деловања, који је и најефикаснији у сузбијању наркоманије међу младима Новог Сада. У исто време сам поносан што је Нови Сад први почео да примењује онај  начин борбе против једног од највећих изазова у нашем друштву. Очекујем да ћемо на овај начин многе младе одвратити од идеје да уопште пробају наркотике и на тај начин сачувати њихово здравље и животе – изјавио је члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић, који је и председник Координационог тела за борбу против насиља у школама које је реализовало овај пројекат.

Teстирање на употребу широког спектра психоактивних супстанци подразумева преглед узорка урина. Родитељи не морају, ако не желе, да искористе могућност да тестирају своје дете. Град је за ову намену утрошио 10 милиона динара.

Нови Сад, 30. јануар 2018. године