Čitaj mi

USKORO PODELA 20 000 TESTOVA NA NAROKTIKE U NOVOM SADU

Danas će u sve novosadske osnovne i srednje škole stići 20.000 testova na narkotike. U narednim danima, oni će biti podeljeni roditeljima đaka sedmog i osmog razreda i srednjoškolaca.

Testiranje, koje će se raditi isključivo dobrovoljno, odnosno po želji roditelja, obavljaće se u kućnim uslovima i ni jedan roditelj nije u obavezi da o ishodu i rezultatu obavesti školu. Ukoliko pak roditelj želi da, u slučaju pozitivnih rezultata testa, takve rezultate dostavi školi, psihološko-pedagoška služba će u saradnji sa nadležnim organima dalje delovati kako bi se takvim učenicima pomoglo.

- Drago mi je da ova ideja potekla od samih roditelja i da je Grad prepoznao značaj preventivnog delovanja, koji je i najefikasniji u suzbijanju narkomanije među mladima Novog Sada. U isto vreme sam ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje onaj  način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našem društvu. Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike i na taj način sačuvati njihovo zdravlje i živote – izjavio je član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić, koji je i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama koje je realizovalo ovaj projekat.

Testiranje na upotrebu širokog spektra psihoaktivnih supstanci podrazumeva pregled uzorka urina. Roditelji ne moraju, ako ne žele, da iskoriste mogućnost da testiraju svoje dete. Grad je za ovu namenu utrošio 10 miliona dinara.

Novi Sad, 30. januar 2018. godine