Читај ми

УЧЕСНИЦИ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДЕМИЈЕ НОВИ САД – ДОРТМУНД У ГРАДСКОЈ КУЋИ

У оквиру успешне сарадње између градова побратима, Новог Сада и Дортмунда и ове године, по 9. пут Културни центар Новог Сада, у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајић“ организује Летњу џез академију Нови Сад – Дортмунд. Полазнике Академије, њихове професоре и представнике организатора у Градској кући примио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је поздравио госте и пожелео им успешан рад.

-Нови Сад и Дортмунд су градови побратими који већ годинама размењују квалитетне културне садржаје и чији представници озбиљно раде на припремама програма даље културне сарадње, у сусрет 2021. години када је наш град Европска престоница културе – изјавио је Далибор Рожић и додао - Летња џез академија је наша традиционална манифестација коју карактерише размена уметника, најугледнијих професора и музичара, који имају прилику да размењују  и искуства, а то рађа нове вредности, на задовољство обе средине. Веома је важно да негујемо међународну сарадњу која се одвија путем квалитетних пројеката који доприносе стицању нових знања, а у овом случају и популаризацији џез музике код младих.

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд је настала и као потреба музичара из Новог Сада да своје знање и умеће из области овог музичког жанра проширују, а ове године окупља преко 60 учесника из Новог Сада, Дортмунда, Београда, Зрењанина, Суботице, Сомбора, Пожаревца, Краљева, па чак и полазнике из Сплита и Будимпеште што јасно говори о репутацији коју је Летња џез академија стекла у претходних осам година, као и о потреби да се уметници из земље и иностранства повежу и покрену заједничке пројекте. Захваљујући градовима Дортмунду и Новом Саду и другим партнерима и суфинансијерима, учешће у раду Летње џез академије нема котизацију.

У оквиру Летње џез академијe Нови Сад – Дортмунд формира се више малих ансамбала, a један од њих оформљен је у част титуле Омладинске престонице Европе, чији је овогодишњи носилац Нови Сад. Сви ансамбли наступиће на завршном концерту у суботу, 20. јула, у клубу „Трибина младих“ КЦНС, са почетком у 20 часова.

Нови Сад, 19. јул 2019. године