Čitaj mi

UČESNICI LETNЈE DŽEZ AKADEMIJE NOVI SAD – DORTMUND U GRADSKOJ KUĆI

U okviru uspešne saradnje između gradova pobratima, Novog Sada i Dortmunda i ove godine, po 9. put Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“ organizuje Letnju džez akademiju Novi Sad – Dortmund. Polaznike Akademije, njihove profesore i predstavnike organizatora u Gradskoj kući primio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je pozdravio goste i poželeo im uspešan rad.

-Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi koji već godinama razmenjuju kvalitetne kulturne sadržaje i čiji predstavnici ozbilјno rade na pripremama programa dalјe kulturne saradnje, u susret 2021. godini kada je naš grad Evropska prestonica kulture – izjavio je Dalibor Rožić i dodao - Letnja džez akademija je naša tradicionalna manifestacija koju karakteriše razmena umetnika, najuglednijih profesora i muzičara, koji imaju priliku da razmenjuju  i iskustva, a to rađa nove vrednosti, na zadovolјstvo obe sredine. Veoma je važno da negujemo međunarodnu saradnju koja se odvija putem kvalitetnih projekata koji doprinose sticanju novih znanja, a u ovom slučaju i popularizaciji džez muzike kod mladih.

Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund je nastala i kao potreba muzičara iz Novog Sada da svoje znanje i umeće iz oblasti ovog muzičkog žanra proširuju, a ove godine okuplјa preko 60 učesnika iz Novog Sada, Dortmunda, Beograda, Zrenjanina, Subotice, Sombora, Požarevca, Kralјeva, pa čak i polaznike iz Splita i Budimpešte što jasno govori o reputaciji koju je Letnja džez akademija stekla u prethodnih osam godina, kao i o potrebi da se umetnici iz zemlјe i inostranstva povežu i pokrenu zajedničke projekte. Zahvalјujući gradovima Dortmundu i Novom Sadu i drugim partnerima i sufinansijerima, učešće u radu Letnje džez akademije nema kotizaciju.

U okviru Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund formira se više malih ansambala, a jedan od njih oformlјen je u čast titule Omladinske prestonice Evrope, čiji je ovogodišnji nosilac Novi Sad. Svi ansambli nastupiće na završnom koncertu u subotu, 20. jula, u klubu „Tribina mladih“ KCNS, sa početkom u 20 časova.

Novi Sad, 19. jul 2019. godine