Читај ми

УЧЕСНИЦИ ФЕСТИВАЛА НОШЊЕ, НАКИТА И ОГЛАВЉА ''БИСЕРНА ГРАНА'' У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примио је учеснике 12. Фестивала ношње, накита и оглавља ''Бисерна грана'' који се одржава од 3. до 6. октобра, у организацији Kултурног центра ''Младост'' из Футога, а под покровитељством Града Новог Сада. Фестивал је јединствен у Србији, у фокус ставља материјално фолклорно благо – народне ношње и оглавља, а окупља културно – уметничка друштва националних заједница Војводине, Србије и госте из региона. ''Бисерна грана'' је носилац ЕФФЕ етикете за 2019 – 2020. годину коју додељује Европска асоцијација фестивала (ЕФА).

- ''Бисерна грана'' служи на понос нашем граду јер заиста свеобухватно приступа очувању материјалне културне баштине и промовише фолклор и традицију Србије, као и земаља из региона. Може се рећи да су дани Фестивала празник фолклора, јер представљају разнородне и раскошне народне ношње, плес и традиционалну, етно музику. Град Нови Сад цени и поштује ангажман Културног центра ''Младост'' на очувању наше културе и традиције, и увек ће бити партнер актерима са тако важном мисијом. Морамо познавати своју историју, она је део нашег идентитета, а фолклор томе доприноси на веома атрактиван начин. Сигуран сам да и овај Фестивал протиче у најбољем реду и да су и учесници и гости задовољни. Захваљујем се организаторима и желим им да овај програм из године у годину унапређују – нагласио је Далибор Рожић.

Присутнима су се такође обратили представници Културног центра ''Младост'' Александра Добрин и Милан Степанов који су се захвалили Граду Новом Саду на подршци.

Према њиховим речима, циљ Фестивала је да презентује оригиналне ношње и оглавља, аутентичне материјале, технику израде и форме ношњи, старе технологије у производњи текстила и изради ношњи, али и да укаже на неопходност израде нових костима тако да буду што вернији оригиналима. Како су истакли, на досадашњим Фестивалима, ношње својих националних заједница је приказало око 200 културно – уметничких друштава.

На пријему у Свечаној сали Градске куће, представљено је 20 парова који учествују у програму Фестивала, а наступио је и гајдаш Вања Илијев.

Нови Сад, 5. октобар 2019. године