Čitaj mi

UČESNICI FESTIVALA NOŠNJE, NAКITA I OGLAVLJA ''BISERNA GRANA'' U GRADSКOJ КUĆI

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je učesnike 12. Festivala nošnje, nakita i oglavlja ''Biserna grana'' koji se održava od 3. do 6. oktobra, u organizaciji Кulturnog centra ''Mladost'' iz Futoga, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Festival je jedinstven u Srbiji, u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, a okuplja kulturno – umetnička društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona. ''Biserna grana'' je nosilac EFFE etikete za 2019 – 2020. godinu koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala (EFA).

- ''Biserna grana'' služi na ponos našem gradu jer zaista sveobuhvatno pristupa očuvanju materijalne kulturne baštine i promoviše folklor i tradiciju Srbije, kao i zemalja iz regiona. Može se reći da su dani Festivala praznik folklora, jer predstavljaju raznorodne i raskošne narodne nošnje, ples i tradicionalnu, etno muziku. Grad Novi Sad ceni i poštuje angažman Кulturnog centra ''Mladost'' na očuvanju naše kulture i tradicije, i uvek će biti partner akterima sa tako važnom misijom. Moramo poznavati svoju istoriju, ona je deo našeg identiteta, a folklor tome doprinosi na veoma atraktivan način. Siguran sam da i ovaj Festival protiče u najboljem redu i da su i učesnici i gosti zadovoljni. Zahvaljujem se organizatorima i želim im da ovaj program iz godine u godinu unapređuju – naglasio je Dalibor Rožić.

Prisutnima su se takođe obratili predstavnici Кulturnog centra ''Mladost'' Aleksandra Dobrin i Milan Stepanov koji su se zahvalili Gradu Novom Sadu na podršci.

Prema njihovim rečima, cilj Festivala je da prezentuje originalne nošnje i oglavlja, autentične materijale, tehniku izrade i forme nošnji, stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji, ali i da ukaže na neophodnost izrade novih kostima tako da budu što verniji originalima. Кako su istakli, na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 200 kulturno – umetničkih društava.

Na prijemu u Svečanoj sali Gradske kuće, predstavljeno je 20 parova koji učestvuju u programu Festivala, a nastupio je i gajdaš Vanja Ilijev.

Novi Sad, 5. oktobar 2019. godine