Читај ми

У СУБОТУ НА ФРУШКОЈ ГОРИ ПРВИ ЈЕСЕЊИ ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН

У суботу, 28. новембра биће одржан први Јесењи планинарски маратон који подразумева рекреативно пешачење по шумском појасу брдовите Фрушке горе, комбинованом стазом дужине 25,735 километара. Тим поводом, у Градској кући одржана је конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили члан Градског већа за спорт и омладину Предраг Свилар и организатор маратона Миливој К. Настасић.

- Развој и популаризација рекреативног спорта у Новом Саду важни су циљеви Градске управе за спорт и омладину, а Фрушкогорски маратон је наша највећа манифестација која деценијама уназад испуњава управо такве циљеве. У жељи да подстакнемо наше суграђане да се покрену и пешаче Фрушком гором која је прелепа и у новембру, заједно са господином Настасићем покрећемо први Јесењи планинарски маратон који ће, надам се, постати традиционалан. Организатори су одабрали изузетну стазу и ја позивам све Новосађане, али и људе који не живе у нашем граду, да дођу и уживају у лепотама Фрушке горе - изјавио је Предраг Свилар.

Према речима Миливоја Настасића из ПСД „Железничар“ Јесењи планинарски маратон као ни претходних 38 Фрушкогорских маратона не би било могуће успешно реализовати без велике подршке Градске управе за спорт и омладину, као и новосадских јавних и јавно – комуналних предузећа.

-Фрушкогорски маратон који окупља од 15 до 20 хиљада учесника, организујемо већ 39 година. За то време, стекли смо изузетну репутацију и успели да обезбедимо стазу дужине 133 километра, са висинском разликом од 5974 метара, која маратонцима доноси највећи број поена, неопходних за учешће на Светском првенству у планинарском маратону. У оквиру Јесењег планинарског маратона предвидели смо део стазе који припада Ултра екстремном фрушкогорском маратону, како бисмо омогућили свима који за то до сада нису имали прилику, да се упознају са делом стазе којим се ретко иде и који је захтеван, али и изузетно леп – истакао је Настасић.

Старт маратона је у 8.00 часова на Поповици. Учеснике на почетку стазе очекује мирнији и блажи део, да би се дошло до другог дела стазе где се стрмим успонима и силасцима, иде кроз Думбовачки поток, а спушта обезбеђеним правцем низ Думбовачки слап. За прелазак стазе дужине 25,735 километара, са успонима и силасцима од 1.179 метара, организатори су предвидели 9 сати, односно 2,9 колометара на сат, што значи да је циљ маратона истог дана у 17,00 сати на Поповици.

Ради боље организације аутобуског превоза, као и других аспеката манифестације сви заинтересовани учесници се моле да своје прелиминарне пријаве (име, презиме, година рођења, укупан број учесника који долазе на маратон) пошаљу на адресу: psdzeleznicar.ns@gmail.com, најкасније до четвртка 26. новембра.

Нови Сад, 23. новембар 2015. године