Čitaj mi

U SUBOTU NA FRUŠKOJ GORI PRVI JESENJI PLANINARSKI MARATON

U subotu, 28. novembra biće održan prvi Jesenji planinarski maraton koji podrazumeva rekreativno pešačenje po šumskom pojasu brdovite Fruške gore, kombinovanom stazom dužine 25,735 kilometara. Tim povodom, u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar i organizator maratona Milivoj K. Nastasić.

- Razvoj i popularizacija rekreativnog sporta u Novom Sadu važni su ciljevi Gradske uprave za sport i omladinu, a Fruškogorski maraton je naša najveća manifestacija koja decenijama unazad ispunjava upravo takve ciljeve. U želji da podstaknemo naše sugrađane da se pokrenu i pešače Fruškom gorom koja je prelepa i u novembru, zajedno sa gospodinom Nastasićem pokrećemo prvi Jesenji planinarski maraton koji će, nadam se, postati tradicionalan. Organizatori su odabrali izuzetnu stazu i ja pozivam sve Novosađane, ali i ljude koji ne žive u našem gradu, da dođu i uživaju u lepotama Fruške gore - izjavio je Predrag Svilar.

Prema rečima Milivoja Nastasića iz PSD „Železničar“ Jesenji planinarski maraton kao ni prethodnih 38 Fruškogorskih maratona ne bi bilo moguće uspešno realizovati bez velike podrške Gradske uprave za sport i omladinu, kao i novosadskih javnih i javno – komunalnih preduzeća.

-Fruškogorski maraton koji okuplja od 15 do 20 hiljada učesnika, organizujemo već 39 godina. Za to vreme, stekli smo izuzetnu reputaciju i uspeli da obezbedimo stazu dužine 133 kilometra, sa visinskom razlikom od 5974 metara, koja maratoncima donosi najveći broj poena, neophodnih za učešće na Svetskom prvenstvu u planinarskom maratonu. U okviru Jesenjeg planinarskog maratona predvideli smo deo staze koji pripada Ultra ekstremnom fruškogorskom maratonu, kako bismo omogućili svima koji za to do sada nisu imali priliku, da se upoznaju sa delom staze kojim se retko ide i koji je zahtevan, ali i izuzetno lep – istakao je Nastasić.

Start maratona je u 8.00 časova na Popovici. Učesnike na početku staze očekuje mirniji i blaži deo, da bi se došlo do drugog dela staze gde se strmim usponima i silascima, ide kroz Dumbovački potok, a spušta obezbeđenim pravcem niz Dumbovački slap. Za prelazak staze dužine 25,735 kilometara, sa usponima i silascima od 1.179 metara, organizatori su predvideli 9 sati, odnosno 2,9 kolometara na sat, što znači da je cilj maratona istog dana u 17,00 sati na Popovici.

Radi bolje organizacije autobuskog prevoza, kao i drugih aspekata manifestacije svi zainteresovani učesnici se mole da svoje preliminarne prijave (ime, prezime, godina rođenja, ukupan broj učesnika koji dolaze na maraton) pošalju na adresu: psdzeleznicar.ns@gmail.com, najkasnije do četvrtka 26. novembra.

Novi Sad, 23. novembar 2015. godine