Читај ми

У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ УОЧИ ДАНА ГРАДА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаности у Новосадском позоришту, коју поводом Дана града Новог Сада, традиционално организује Градска организација Савеза војвођанских Мађара. Уприличен је богат културно-уметнички програм, а присутне на свечаности су поздравили и потпредседник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор и председница Градског одбора Саaвеза војвођанских Мађара Анамарија Вичек.

- Рођендан нашег града јесте празник свих грађана без обзира на њихову националну и верску припадност и част ми је што сам позван да будем део ове прославе. Град даје подршку оснажењу мађарског националног идентитета и улажемо у све оно што има значај за мађарску заједницу у Новом Саду. Увек ћемо тежити, не бољим, него најбољим могућим односима наших народа који имају веома испреплетену историју, али и неодвојиву просторну повезаност - рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Градоначелник је нагласио да је у прошлој години нови слој асфалта добило много улица на Телепу, делу града у ком претежно живе Мађари, а да ће Гимназија „Лаза Костић“, која је у истом насељу, добити најмодернију фискултурну салу.

- У Мађарском културном центру „Петефи Шандор“ на Телепу је у току завршетак велике обнове. Преко сто милиона динара је уложено у тај пројекат протеклих пар година, а средином ове године ће уследити крај радова. Католичка црква на Телепу добила је прошле године нову расвету, обновљена је, а постављен је и сат на Цркви. У овој години очекује нас и изградња капеле на Реформатском гробљу у Руменци за шта је буџетом предвиђено 35 милиона динара – рекао је Ђурић.

Потпредседник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор истакао је да је у Новом Саду седиште значајних институција за војвођанске Мађаре, између осталог, издавачка кућа „Форум“, лист „Мађар Со“ и студентски дом „Европа“. Он је нагласио да се сарадња на локалном нивоу, свакако осликава одличне односе на нивоу две земље, Србије и Мађарске, и рекао да ће бити настављена само узлазном путањом. Свечаности је присуствовао и градоначелник побратимског града Печуја Атила Петерфи, а Анамарија Вичек је рекла да се вечерашњом прославом наставља заједничка традиција, дуга 22 године, коју негује Савез војвођанских Мађара са руководством града, славећи Дан града уочи централног обележавања. Она је захвалила Граду на континуираној подршци и на томе што локална самоуправа излази у сусрет потребама мађарске заједнице.

Нови Сад, 31. јануар 2023. године