Čitaj mi

U NOVOSADSКOM POZORIŠTU ODRŽANA SVEČANOST UOČI DANA GRADA

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanosti u Novosadskom pozorištu, koju povodom Dana grada Novog Sada, tradicionalno organizuje Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara. Upriličen je bogat kulturno-umetnički program, a prisutne na svečanosti su pozdravili i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i predsednica Gradskog odbora Saaveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček.

- Rođendan našeg grada jeste praznik svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost i čast mi je što sam pozvan da budem deo ove proslave. Grad daje podršku osnaženju mađarskog nacionalnog identiteta i ulažemo u sve ono što ima značaj za mađarsku zajednicu u Novom Sadu. Uvek ćemo težiti, ne boljim, nego najboljim mogućim odnosima naših naroda koji imaju veoma isprepletenu istoriju, ali i neodvojivu prostornu povezanost - rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Gradonačelnik je naglasio da je u prošloj godini novi sloj asfalta dobilo mnogo ulica na Telepu, delu grada u kom pretežno žive Mađari, a da će Gimnazija „Laza Кostić“, koja je u istom naselju, dobiti najmoderniju fiskulturnu salu.

- U Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“ na Telepu je u toku završetak velike obnove. Preko sto miliona dinara je uloženo u taj projekat proteklih par godina, a sredinom ove godine će uslediti kraj radova. Кatolička crkva na Telepu dobila je prošle godine novu rasvetu, obnovljena je, a postavljen je i sat na Crkvi. U ovoj godini očekuje nas i izgradnja kapele na Reformatskom groblju u Rumenci za šta je budžetom predviđeno 35 miliona dinara – rekao je Đurić.

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor istakao je da je u Novom Sadu sedište značajnih institucija za vojvođanske Mađare, između ostalog, izdavačka kuća „Forum“, list „Mađar So“ i studentski dom „Evropa“. On je naglasio da se saradnja na lokalnom nivou, svakako oslikava odlične odnose na nivou dve zemlje, Srbije i Mađarske, i rekao da će biti nastavljena samo uzlaznom putanjom. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik pobratimskog grada Pečuja Atila Peterfi, a Anamarija Viček je rekla da se večerašnjom proslavom nastavlja zajednička tradicija, duga 22 godine, koju neguje Savez vojvođanskih Mađara sa rukovodstvom grada, slaveći Dan grada uoči centralnog obeležavanja. Ona je zahvalila Gradu na kontinuiranoj podršci i na tome što lokalna samouprava izlazi u susret potrebama mađarske zajednice.

Novi Sad, 31. januar 2023. godine