Читај ми

У НОВОМ САДУ УСКОРО ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ ЧОКОЛАДЕ КОМПАНИЈЕ „BARRY CALLEBAUT“

У присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, представници Владе Републике Србије и менаџмента компаније „Barry Callebaut“ потписали су Уговор о отуђивању грађевинског земљишта у јавној својини Републике Србије, као и Уговор о средствима подстицаја. Уговорi се односe на реализацију инвестиционог пројекта изградње извозно оријентисаног производног погона чоколаде у Новом Саду. Потписници уговора били су министар привреде у Влади Србије Горан Кнежевић, дирeктoр Рeпубличкe дирeкциje зa имoвину Рeпубликe Србиje Joвaн Вoркaпић, финансијски  директор „Barry Callebaut“ за земље ЕМЕА Дарко Шуман, генерални менаџер „Barry Callebaut“ за  југоисточну Европу Стојан Кемера и овлашћени адвокат за „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Борислав Вићентић.

- Ово је велика ствар за Нови Сад. Захваљујући подршци Владе и Председника републике, настављамо иневестициони циклус, добијамо нове погоне, отварају се нова радна места. Међутим овде није реч о масовном запошљавању, већ о капитално-интензивној инвестицији извозног карактера. Нови Сад је добио један од највећих светских брендова у области производње чоколаде, фирму која има светски премијум бренд, и поносан сам што су одабрали Србију и наш град као локацију где ће инвестирати. Град Нови Сад ће се трудити да буде добар домаћин, у шта су се они уверили у претходних десет месеци, јер смо показали да можемо бити партнер у реализацији тако велике инвестиције. Један од битних разлога да изаберу баш Нови Сад јесу људски ресурси, и велика је ствар што је већ успостављена сарадња компаније са Универзитетом, односно Технолошким факултетом. За нас је добитна комбинација сарадња науке и образовања са привредом и производњом – рекао је градоначелник Милош Вучевић. Министар Кнежевић истакао је да долазак овако моћне фирме, представља још једну потврду да је Србија добро место за улагање.

- О томе говоре сви резултати које постижемо у економији. Ове године очекујемо преко 4 милијарде евра директних страних инвестиција, раст бруто друштвеног производа између 3,5 и 4 процента, као и пад стопе незапослености на испод 10 процената. Ако узмемо у обзир да је, пре само пар година, стопа незапослености била 26 процената, реч је о великом успеху који прати повећање плата и пензија од новембра.  Очекујем да ће то утицати на повећање животног стандарда грађана – нагласио је министар Кнежевић. Према речима дирeктoра Рeпубличкe дирeкциje зa имoвину Joвaна Вoркaпића уговори су засновани на закључцима Владе којима је ова инвестиција препозната као инвестиција од значаја за Републику Србију.

- Компанији „Barry Callebaut“ пренели смо земљиште од 2 хектара и 9 ари, које се налази на Зрењанинском путу у постојећој индустријској зони, без накнаде, а они су се обавезали да инвестирају у изградњу фабрике чоколаде применом најмодернијих технологија, да запосле преко 100 људи на неодређено време, и да финансирају материјална и нематеријална средства са 45 милиона евра – изјавио је Воркапић.

Како је оценио генерални менаџер „Barry Callebaut“ за  југоисточну Европу Стојан Кемера Нови Сад је показао изузетан ниво професионализма и разумевања потреба те компаније.

-  Од данас улазимо у следећу фазу инвестиције и наредних месеци може се очекивати почетак грађевинских радова. Србија је у нама добила сјајног партнера за развој прехрамбене индустрије – закључио је Кемера.

Нови Сад, 20. септембар 2019. године