Čitaj mi

U NOVOM SADU USKORO POČINјE IZGRADNјA FABRIKE ČOKOLADE KOMPANIJE „BARRY CALLEBAUT“

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predstavnici Vlade Republike Srbije i menadžmenta kompanije „Barry Callebaut“ potpisali su Ugovor o otuđivanju građevinskog zemlјišta u javnoj svojini Republike Srbije, kao i Ugovor o sredstvima podsticaja. Ugovori se odnose na realizaciju investicionog projekta izgradnje izvozno orijentisanog proizvodnog pogona čokolade u Novom Sadu. Potpisnici ugovora bili su ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, finansijski  direktor „Barry Callebaut“ za zemlјe EMEA Darko Šuman, generalni menadžer „Barry Callebaut“ za  jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Borislav Vićentić.

- Ovo je velika stvar za Novi Sad. Zahvalјujući podršci Vlade i Predsednika republike, nastavlјamo inevesticioni ciklus, dobijamo nove pogone, otvaraju se nova radna mesta. Međutim ovde nije reč o masovnom zapošlјavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera. Novi Sad je dobio jedan od najvećih svetskih brendova u oblasti proizvodnje čokolade, firmu koja ima svetski premijum brend, i ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati. Grad Novi Sad će se truditi da bude dobar domaćin, u šta su se oni uverili u prethodnih deset meseci, jer smo pokazali da možemo biti partner u realizaciji tako velike investicije. Jedan od bitnih razloga da izaberu baš Novi Sad jesu lјudski resursi, i velika je stvar što je već uspostavlјena saradnja kompanije sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom. Za nas je dobitna kombinacija saradnja nauke i obrazovanja sa privredom i proizvodnjom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. Ministar Knežević istakao je da dolazak ovako moćne firme, predstavlјa još jednu potvrdu da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

- O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo preko 4 milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i 4 procenta, kao i pad stope nezaposlenosti na ispod 10 procenata. Ako uzmemo u obzir da je, pre samo par godina, stopa nezaposlenosti bila 26 procenata, reč je o velikom uspehu koji prati povećanje plata i penzija od novembra.  Očekujem da će to uticati na povećanje životnog standarda građana – naglasio je ministar Knežević. Prema rečima direktora Republičke direkcije za imovinu Jovana Vorkapića ugovori su zasnovani na zaklјučcima Vlade kojima je ova investicija prepoznata kao investicija od značaja za Republiku Srbiju.

- Kompaniji „Barry Callebaut“ preneli smo zemlјište od 2 hektara i 9 ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, bez naknade, a oni su se obavezali da investiraju u izgradnju fabrike čokolade primenom najmodernijih tehnologija, da zaposle preko 100 lјudi na neodređeno vreme, i da finansiraju materijalna i nematerijalna sredstva sa 45 miliona evra – izjavio je Vorkapić.

Kako je ocenio generalni menadžer „Barry Callebaut“ za  jugoistočnu Evropu Stojan Kemera Novi Sad je pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.

-  Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije – zaklјučio je Kemera.

Novi Sad, 20. septembar 2019. godine