Читај ми

У НОВОМ САДУ СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“

Концертом здруженог и симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске и Српског народног позоришта из Новог Сада, уз диригентску палицу Бранке Радошевић-Митровић, свечано је затворена манифестација „Дани Српске у Србији“. Том догађају у Српском народном позоришту присуствовао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Девети пут манифестација „Дани Српске у Србији“ одржава се у Новом Саду који је увек разумео тежњу нашег народа, где год да живи, да има што присније односе са матицом, односно са Републиком Србијом. Велики број људи из Републике Србије живи у Новом Саду и у овом делу Србије, и наше везе су нераскидиве. Ова манифестација је добра увертира за сутрашње обележавање 104 године од пробоја Солунског фронта и Дана националног јединства и државне заставе. Тај важан датум обележавамо са Републиком Српском и позивам грађане да сутра истакну државну заставу Републике Србије. То треба да чинимо са поносом, јер застава може да смета само неком ко није добронамеран, а такви треба да виде да ће она увек да се виори слободно – нагласио је градоначелник Вучевић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да Република Српска и Република Србија морају деловати заједно и чувати институције које се баве културом, језиком и писмом, те да ће река Дрина увек бити кичма која спаја српски народ.

- Држава Србија помаже Србе на све могуће начине, где год они да живе, јер је заједништво залог за опстанак нашег народа – изјавио је Мировић.

Министар Републике Српске за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић захвалио се домаћинима и пријатељима Републике Српске и нагласио да сарадња са Србијом никада није била јача и са конкретнијим пројктима, на општи интерес свих грађана.

Према речима шефа представништва Републике Српске у Србији Млађена Цицовића ове године обележава се 30 година постојања Републике Српске, као и 10 година манифестације „Дани Српске у Србији“.

- Представили смо нашу науку, културу и просвету и то све у функцији очувања националног идентитета и вере. Манифестација је ове године одржана у бројним градовима, од Врања до Суботице, и свугде су нас домаћини безрезервно подржали – закључио је Цицовић.

У циљу промоције Републике Српске, сваке године се организује вишедневна манифестација која кроз различите програмске активности подстиче размену културних остварења и културне баштине, представља природне лепоте, туристичка места и руте, угоститељство, кулинарство и вино, презентује инвестиционе могућности и учвршћује везу између српског народа са обе стране Дрине.

Нови Сад, 14. септембар 2022. године