Čitaj mi

U NOVOM SADU SVEČANO ZATVORENA MANIFESTACIJA „DANI SRPSKE U SRBIJI“

Koncertom združenog i simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, uz dirigentsku palicu Branke Radošević-Mitrović, svečano je zatvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“. Tom događaju u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Deveti put manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ održava se u Novom Sadu koji je uvek razumeo težnju našeg naroda, gde god da živi, da ima što prisnije odnose sa maticom, odnosno sa Republikom Srbijom. Veliki broj lјudi iz Republike Srbije živi u Novom Sadu i u ovom delu Srbije, i naše veze su neraskidive. Ova manifestacija je dobra uvertira za sutrašnje obeležavanje 104 godine od proboja Solunskog fronta i Dana nacionalnog jedinstva i državne zastave. Taj važan datum obeležavamo sa Republikom Srpskom i pozivam građane da sutra istaknu državnu zastavu Republike Srbije. To treba da činimo sa ponosom, jer zastava može da smeta samo nekom ko nije dobronameran, a takvi treba da vide da će ona uvek da se viori slobodno – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da Republika Srpska i Republika Srbija moraju delovati zajedno i čuvati institucije koje se bave kulturom, jezikom i pismom, te da će reka Drina uvek biti kičma koja spaja srpski narod.

- Država Srbija pomaže Srbe na sve moguće načine, gde god oni da žive, jer je zajedništvo zalog za opstanak našeg naroda – izjavio je Mirović.

Ministar Republike Srpske za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić zahvalio se domaćinima i prijatelјima Republike Srpske i naglasio da saradnja sa Srbijom nikada nije bila jača i sa konkretnijim projktima, na opšti interes svih građana.

Prema rečima šefa predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića ove godine obeležava se 30 godina postojanja Republike Srpske, kao i 10 godina manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

- Predstavili smo našu nauku, kulturu i prosvetu i to sve u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta i vere. Manifestacija je ove godine održana u brojnim gradovima, od Vranja do Subotice, i svugde su nas domaćini bezrezervno podržali – zaklјučio je Cicović.

U cilјu promocije Republike Srpske, svake godine se organizuje višednevna manifestacija koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavlјa prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostitelјstvo, kulinarstvo i vino, prezentuje investicione mogućnosti i učvršćuje vezu između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Novi Sad, 14. septembar 2022. godine