Читај ми

У НОВОМ САДУ ПОТПИСАН УГОВОР О ПОДСТИЦАЈИМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РС И КОМПАНИЈЕ ''ДЕЛФИ''

У присуству председника Владе Републике Србије Александра Вучића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, потписан је Уговор о подстицајима између Владе Републике Србије и привредног друштва ''Delphi Packard'' Нови Сад. Уговор су потписали министар привреде РС Жељко Сертић и генерални директор компаније ''Delphi Pacкard Electric'' за Европу Винсент Фагард.

- Оно што смо најавили то се и остварује. После више од три деценије у Новом Саду се не затварају, већ се отварају фабрике. Долазе инвестиције у производни циклус и отварамо нова радна места, а за нас нема важнијег задатка од тога. После три деценије Нови Сад има подршку Владе Републике Србије и председника Владе, што значи да је наш град право место за инвестиције. Ово је такође прилика да компанију ''Delphi'' повежемо са нашим школама и факултетима, и да наши ђаци имају где да обаве праксу како би били спремни да нађу посао у реалној привреди. Најискреније се захваљујем премијеру на подршци која нам је неопходна, и веома брзо на овом месту ће бити неколико хиљада запослених Новосађана – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић захвалио се представницима компаније ''Delphi'' што су се одлучили баш за Србију, с обзиром на то да је реч о компанији која ће производити делове за ''Волво'' и ''Јагуар'', а укупна вредност инвестиције у Србији је 40 милиона евра.
- На овом месту ће ускоро бити светло и топло и ту ће радити 2000 људи. То је, после тридесет година, прва инвестиција овог ранга у Новом Саду и Војводини, али од значаја за целу Србију. Радили смо у тишини, а имали смо конкуренцију од најмање две земље. У време када Европска унија има бруто друштвени производ тек нешто изнад нивоа рецесије, није лако привлачити стране инвеститоре, али смо на овом примеру показали да можемо да привучемо највеће и најбоље. Поред обезбеђивања 2000 радних места у Новом Саду, ''Delphi'' ће још хиљаду људи запослити у другом месту у Србији, и ово је почетак ренесансе за нашу земљу. Влада је добро уложила новац и ово је велика ствар за Србију – истакао је премијер Вучић.

Како је речено приликом потписивања Уговора укупна вредност подстицаја Владе РС и Града Новог Сада је око 18 милиона евра, а Компанија је већ ангажовала 300 радника који се обучавају у Румунији. Према речима Винсента Фагарда ово је веома важан датум у историји компаније ''Delphi''.

- Ујединили смо се са представницима власти у Србији како би реализовали овај важан пројекат који подразумева производњу електричних модова и опслуживаћемо највеће брендове у ауто-индустрији. Приликом селекције за инвестирање обраћамо пажњу на карактеристике као што су доступност кадра, квалитет образовања, вољу да се учи и драго нам је да смо изабрали Нови Сад за наш пројекат – рекао је Фагард и захвалио се свима који су подржали реализацију пројекта, а међу првима агенцији SIEPA, Граду Новом Саду, Министарству привреде и председнику Владе Републике Србије.

''Delphi Automotive PLC'' је глобални аутодобављач технологија за путничка и комерцијална возила. Седиште компаније је у Великој Британији, а има техничке центре, производне погоне и сервисе за подршку купцима у 44 земље света.

Нови Сад, 19. фебруар 2016. године