Čitaj mi

U NOVOM SADU POTPISAN UGOVOR O PODSTICAJIMA IZMEĐU VLADE RS I KOMPANIJE ''DELFI''

U prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potpisan je Ugovor o podsticajima između Vlade Republike Srbije i privrednog društva ''Delphi Packard'' Novi Sad. Ugovor su potpisali ministar privrede RS Željko Sertić i generalni direktor kompanije ''Delphi Packard Electric'' za Evropu Vinsent Fagard.

- Ono što smo najavili to se i ostvaruje. Posle više od tri decenije u Novom Sadu se ne zatvaraju, već se otvaraju fabrike. Dolaze investicije u proizvodni ciklus i otvaramo nova radna mesta, a za nas nema važnijeg zadatka od toga. Posle tri decenije Novi Sad ima podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Vlade, što znači da je naš grad pravo mesto za investicije. Ovo je takođe prilika da kompaniju ''Delphi'' povežemo sa našim školama i fakultetima, i da naši đaci imaju gde da obave praksu kako bi bili spremni da nađu posao u realnoj privredi. Najiskrenije se zahvaljujem premijeru na podršci koja nam je neophodna, i veoma brzo na ovom mestu će biti nekoliko hiljada zaposlenih Novosađana – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se predstavnicima kompanije ''Delphi'' što su se odlučili baš za Srbiju, s obzirom na to da je reč o kompaniji koja će proizvoditi delove za ''Volvo'' i ''Jaguar'', a ukupna vrednost investicije u Srbiji je 40 miliona evra.

- Na ovom mestu će uskoro biti svetlo i toplo i tu će raditi 2000 ljudi. To je, posle trideset godina, prva investicija ovog ranga u Novom Sadu i Vojvodini, ali od značaja za celu Srbiju. Radili smo u tišini, a imali smo konkurenciju od najmanje dve zemlje. U vreme kada Evropska unija ima bruto društveni proizvod tek nešto iznad nivoa recesije, nije lako privlačiti strane investitore, ali smo na ovom primeru pokazali da možemo da privučemo najveće i najbolje. Pored obezbeđivanja 2000 radnih mesta u Novom Sadu, ''Delphi'' će još hiljadu ljudi zaposliti u drugom mestu u Srbiji, i ovo je početak renesanse za našu zemlju. Vlada je dobro uložila novac i ovo je velika stvar za Srbiju – istakao je premijer Vučić.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja Ugovora ukupna vrednost podsticaja Vlade RS i Grada Novog Sada je oko 18 miliona evra, a Kompanija je već angažovala 300 radnika koji se obučavaju u Rumuniji. Prema rečima Vinsenta Fagarda ovo je veoma važan datum u istoriji kompanije ''Delphi''.

- Ujedinili smo se sa predstavnicima vlasti u Srbiji kako bi realizovali ovaj važan projekat koji podrazumeva proizvodnju električnih modova i opsluživaćemo najveće brendove u auto-industriji. Prilikom selekcije za investiranje obraćamo pažnju na karakteristike kao što su dostupnost kadra, kvalitet obrazovanja, volju da se uči i drago nam je da smo izabrali Novi Sad za naš projekat – rekao je Fagard i zahvalio se svima koji su podržali realizaciju projekta, a među prvima agenciji SIEPA, Gradu Novom Sadu, Ministarstvu privrede i predsedniku Vlade Republike Srbije.

''Delphi Automotive PLC'' je globalni autodobavljač tehnologija za putnička i komercijalna vozila. Sedište kompanije je u Velikoj Britaniji, a ima tehničke centre, proizvodne pogone i servise za podršku kupcima u 44 zemlje sveta.

Novi Sad, 19. februar 2016. godine