Читај ми

У ДОРТМУНДУ ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 40 ГОДИНА ОД БРАТИМЉЕЊА ДВА ГРАДА

Другог дана боравка делегације Града Новог Сада, на челу са замеником градоначелника Миланом Ђурићем у Дортмунду, градоначелник Томас Вестфал организовао је свечаност којом је обележен јубилеј, 40 година братимљења Новог Сада и Дортмунда. Поред званичника тих градова, свечаности је присуствовала и генерални конзул Републике Србије у Дизелдорфу Бранислава Перин Јарић.

Тим поводом, заменик градоначелника Ђурић и градоначелник Вестфал потписали су Свечани акт којим ће се оснажити сарадња два града побратима у периоду до јубилеја 50. годишњице постојања партнерства градова 2032. године. Тим споразумом партнери су изразили вољу да се у оквирима властитих могућности посвете и новим изазовима које партнерство стави пред њих.

У циљу реализације овог плана, у складу са овлашћењима, биће реализоване размене у областима економије, науке, културе, спорта и рекреације, активности младих и школског образовања, као и у другим областима у складу са међусобним договором. У ове процесе биће укључено и цивилно друштво а подстицаће се и успостављање индивидуалних сусрета грађанки и грађана, групација, друштава и удружења, као и институција и јавних служби. Такође, сам акт предвиђа оснаживање постојеће сарадње, а посебно оне између културних стваралаца, удружења и предузећа, као и пружање подршке успостављању нових веза, у складу са већ постојећим споразумом из октобра 1982. године.

Том приликом, заменик градоначелник Милан Ђурић се захвалио градоначелнику Вестфалу и представницима града Дортмунда на срдачности и гостомпринству и изразио задовољство што се важан јубилеј братимљења градова прославља у свечаној атмосфери.

- Данашњим потписивањем Свечаног акта, обележавајући jубилеј од 40 година успостављања сарадње између Дортмунда и Новог Сада, ми учвршћујемо наше већ успостављене односе и настављамо да у доброј вери радимо на неговању истих. У претходне четири деценије показали смо да Повеља о братимљењу није само протоколарни гест, већ да сведочи о искреном пријатељству на којем су грађени бројни програми и пројекти, посебно у областима спорта и културе. Досадашња сарадња између Новог Сада и Дортмунда је била плодоносна, очекујем да у будућности буде још интензивнија и да наше братство и пријатељство буде добар пример и другим градовима – истакао је Милан Ђурић.

Нови Сад, 28. мај 2022. године