Čitaj mi

U DORTMUNDU ODRŽANA SVEČANOST POVODOM 40 GODINA OD BRATIMLjENјA DVA GRADA

Drugog dana boravka delegacije Grada Novog Sada, na čelu sa zamenikom gradonačelnika Milanom Đurićem u Dortmundu, gradonačelnik Tomas Vestfal organizovao je svečanost kojom je obeležen jubilej, 40 godina bratimlјenja Novog Sada i Dortmunda. Pored zvaničnika tih gradova, svečanosti je prisustvovala i generalni konzul Republike Srbije u Dizeldorfu Branislava Perin Jarić.

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Đurić i gradonačelnik Vestfal potpisali su Svečani akt kojim će se osnažiti saradnja dva grada pobratima u periodu do jubileja 50. godišnjice postojanja partnerstva gradova 2032. godine. Tim sporazumom partneri su izrazili volјu da se u okvirima vlastitih mogućnosti posvete i novim izazovima koje partnerstvo stavi pred njih.

U cilјu realizacije ovog plana, u skladu sa ovlašćenjima, biće realizovane razmene u oblastima ekonomije, nauke, kulture, sporta i rekreacije, aktivnosti mladih i školskog obrazovanja, kao i u drugim oblastima u skladu sa međusobnim dogovorom. U ove procese biće uklјučeno i civilno društvo a podsticaće se i uspostavlјanje individualnih susreta građanki i građana, grupacija, društava i udruženja, kao i institucija i javnih službi. Takođe, sam akt predviđa osnaživanje postojeće saradnje, a posebno one između kulturnih stvaralaca, udruženja i preduzeća, kao i pružanje podrške uspostavlјanju novih veza, u skladu sa već postojećim sporazumom iz oktobra 1982. godine.

Tom prilikom, zamenik gradonačelnik Milan Đurić se zahvalio gradonačelniku Vestfalu i predstavnicima grada Dortmunda na srdačnosti i gostomprinstvu i izrazio zadovolјstvo što se važan jubilej bratimlјenja gradova proslavlјa u svečanoj atmosferi.

- Današnjim potpisivanjem Svečanog akta, obeležavajući jubilej od 40 godina uspostavlјanja saradnje između Dortmunda i Novog Sada, mi učvršćujemo naše već uspostavlјene odnose i nastavlјamo da u dobroj veri radimo na negovanju istih. U prethodne četiri decenije pokazali smo da Povelјa o bratimlјenju nije samo protokolarni gest, već da svedoči o iskrenom prijatelјstvu na kojem su građeni brojni programi i projekti, posebno u oblastima sporta i kulture. Dosadašnja saradnja između Novog Sada i Dortmunda je bila plodonosna, očekujem da u budućnosti bude još intenzivnija i da naše bratstvo i prijatelјstvo bude dobar primer i drugim gradovima – istakao je Milan Đurić.

Novi Sad, 28. maj 2022. godine