Читај ми

У ДЕЧИЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПЛАВИ АПРИЛ“

Поводом обележавања Светског дана аутизма, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић присуствовала је свечаном отварању треће по реду изложбе радова омладине са аутизмом „Плави април“ у организацији Друштва за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада.

У галеријском простору Новосадског дечијег културног центра, радове је изложило 17 аутора узраста од 10 до 34 године, који су настали на сликарској и графичкој радионици које традиционално организује Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада.

Ове године навршава се шеснаест година откако је на снагу ступила Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом, а петнаест година откако ју је Република Србија ратификовала.

Чланица Градског већа за бригу о породици и деци објаснила је да су средства за подршку деци са аутизмом обезбеђена у оквиру средстава намењених свој деци са сметњама у развоју. Бројни програми и услуге које се финансирају из буџета Града показују висок степен бриге за особе са аутизмом, од најранијег узраста, и током одрастања, како за њих тако и за њихове породице. По њеним речима њима је омогућен бесплатан боравак за децу предшколског узраста и децу и омладину у ШОСО „Милан Петровић" са домом ученика, персонална асистенција, додатна социјална подршка, бесплатан превоз, учење на даљину, сервис за рехабилитацију и опоравак, и други видови подршке.

- Нови Сад годинама подржава реализацију програмских активности Друштва за подршку особама са аутизмом у циљу превазилажења препрека и лакшем укључивању у редовне вршњачке групе. Прва недеља априла је обојена плавом бојом а ова уметничка изложба скретањем пажње на проблеме деце оболеле од аутизма, али и на проблеме њихових родитеља са којима се они свакодневно сусрећу. Друштво за подршку особама са аутизмом игра важну улогу у давању те подршке а наша обавеза је да пружимо институционалну и сваку другу подршку особама са аутизмом и њиховим породицама како би се они максимално укључили у друштвени живот. Најважније је да, уз поштовање људских права и достојанства, особама са аутизмом пружамо шансе да се остваре као равноправни чланови друштва – рекла је Данијела Костић.

Према информацијама Друштва за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада, аутизам је данас све присутнији и у односу на протекле године бележи пораст, ово стање је дијагностификовано једној од 68 особа, што значи да у Европи данас живи oкo 7 милиона особа са аутизмом, у Србији око 68.000, а у Новом Саду преко 4.000.

- Ове године уз слоган „Нисмо невидљиви“, фокусирани смо на циљеве који наглашавају да је неопходан свеобухватан приступ на животном путу особа са аутизмом, како би оне заиста уживале своја права која су им загарантована Уставом Републике Србије и живеле срећним и испуњеним животима – изјавила је Зорана Бијеловић председник Управног одбора Друштва за подршку особама са аутизмом.

Нови Сад, 3. април 2024. године.