Čitaj mi

U DEČIJEM KULTURNOM CENTRU OTVORENA IZLOŽBA „PLAVI APRIL“

Povodom obeležavanja Svetskog dana autizma, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić prisustvovala je svečanom otvaranju treće po redu izložbe radova omladine sa autizmom „Plavi april“ u organizaciji Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

U galerijskom prostoru Novosadskog dečijeg kulturnog centra, radove je izložilo 17 autora uzrasta od 10 do 34 godine, koji su nastali na slikarskoj i grafičkoj radionici koje tradicionalno organizuje Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Ove godine navršava se šesnaest godina otkako je na snagu stupila Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom, a petnaest godina otkako ju je Republika Srbija ratifikovala.

Članica Gradskog veća za brigu o porodici i deci objasnila je da su sredstva za podršku deci sa autizmom obezbeđena u okviru sredstava namenjenih svoj deci sa smetnjama u razvoju. Brojni programi i usluge koje se finansiraju iz budžeta Grada pokazuju visok stepen brige za osobe sa autizmom, od najranijeg uzrasta, i tokom odrastanja, kako za njih tako i za njihove porodice. Po njenim rečima njima je omogućen besplatan boravak za decu predškolskog uzrasta i decu i omladinu u ŠOSO „Milan Petrović" sa domom učenika, personalna asistencija, dodatna socijalna podrška, besplatan prevoz, učenje na dalјinu, servis za rehabilitaciju i oporavak, i drugi vidovi podrške.

- Novi Sad godinama podržava realizaciju programskih aktivnosti Društva za podršku osobama sa autizmom u cilјu prevazilaženja prepreka i lakšem uklјučivanju u redovne vršnjačke grupe. Prva nedelјa aprila je obojena plavom bojom a ova umetnička izložba skretanjem pažnje na probleme dece obolele od autizma, ali i na probleme njihovih roditelјa sa kojima se oni svakodnevno susreću. Društvo za podršku osobama sa autizmom igra važnu ulogu u davanju te podrške a naša obaveza je da pružimo institucionalnu i svaku drugu podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama kako bi se oni maksimalno uklјučili u društveni život. Najvažnije je da, uz poštovanje lјudskih prava i dostojanstva, osobama sa autizmom pružamo šanse da se ostvare kao ravnopravni članovi društva – rekla je Danijela Kostić.

Prema informacijama Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, autizam je danas sve prisutniji i u odnosu na protekle godine beleži porast, ovo stanje je dijagnostifikovano jednoj od 68 osoba, što znači da u Evropi danas živi oko 7 miliona osoba sa autizmom, u Srbiji oko 68.000, a u Novom Sadu preko 4.000.

- Ove godine uz slogan „Nismo nevidlјivi“, fokusirani smo na cilјeve koji naglašavaju da je neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom Republike Srbije i živele srećnim i ispunjenim životima – izjavila je Zorana Bijelović predsednik Upravnog odbora Društva za podršku osobama sa autizmom.

Novi Sad, 3. april 2024. godine.