Читај ми

ТУРСКИ ПРИВРЕДНИЦИ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући делегацију турских привредника који су дошли у Нови Сад како би се упознали са привредним потенцијалима Града.

- Успешна комуникација која је успостављена у ранијем периоду, наставља се данашњим доласком саветника градоначелника Бурсе и привредне делегације из тог турског града. Прошле године је представник нашег Града био учесник Балканског економског самита у Бурси и ово је узвратна посета ове велике делегације, чиме се конкретно продубљује сарадња. То су привредници из различитих области, као што је метална индустрија, затим грана привреде која се бави рециклажом, текстилна индустрија и многи други сектори. Они ће данас имати неколико састанака у Новом Саду, као на пример у Регионалној привредној комори где ће имати састанке са нашим привредницима и у Градској кући где ћемо разговарати о могућностима успостављања ближе сарадње два града у оквиру надлежности локалне самоуправе. Ми ћемо им на најбољи начин представити потенцијале Новог Сада, како бисмо успешне привреднике из тог вишемилионског града заинтересовали за улагање у Србију и у наш град – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Саветник градоначелника Бурсе Емир Бескардес који је предводио делегацију из Турске, захвалио се градоначелнику на срдачном пријему и истакао да му је велико задовољство да као генерални секретар пословног удружења Румелисијад које је састављено од привредика Бурсе који воде порекло из балканских земаља, борави у нашем граду.

– Сви пословни људи који су чланови Удружења, воде порекло са Балкана, а већина је из бивших република СФРЈ. Бурса је по величини четврти град у Турској, а што се тиче економије заузима високо друго место у земљи, са годишњим извозом у вредности од 20 милијарди долара. Управо тај нагли економски успон и развој индустрије желели бисмо да поделимо са земљама из којих већина нас потиче. Поред економских тема и разговора о улагању у привреду, важан нам је и социјални аспект, као и културна сарадња у циљу развоја даље сарадње -  рекао је Емир Бескардес.

Централна тема састанка градоначелника Милоша Вучевића са турским привредницима била је унапређење и развој привредне сарадње градова Бурсе и Новог Сада, представљање привредних, природних и инвестиционих могућности та два града, као и интензивирање сарадње кроз међусобне разговоре привредника. Констатовано је да је ово само један корак у низу успешне комуникације, којa ће бити настављенa кроз неговање партнерских односа у конкретним пројектима.

Нови Сад, 30. мај 2014. године