Čitaj mi

TURSKI PRIVREDNICI U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući delegaciju turskih privrednika koji su došli u Novi Sad kako bi se upoznali sa privrednim potencijalima Grada.

- Uspešna komunikacija koja je uspostavljena u ranijem periodu, nastavlja se današnjim dolaskom savetnika gradonačelnika Burse i privredne delegacije iz tog turskog grada. Prošle godine je predstavnik našeg Grada bio učesnik Balkanskog ekonomskog samita u Bursi i ovo je uzvratna poseta ove velike delegacije, čime se konkretno produbljuje saradnja. To su privrednici iz različitih oblasti, kao što je metalna industrija, zatim grana privrede koja se bavi reciklažom, tekstilna industrija i mnogi drugi sektori. Oni će danas imati nekoliko sastanaka u Novom Sadu, kao na primer u Regionalnoj privrednoj komori gde će imati sastanke sa našim privrednicima i u Gradskoj kući gde ćemo razgovarati o mogućnostima uspostavljanja bliže saradnje dva grada u okviru nadležnosti lokalne samouprave. Mi ćemo im na najbolji način predstaviti potencijale Novog Sada, kako bismo uspešne privrednike iz tog višemilionskog grada zainteresovali za ulaganje u Srbiju i u naš grad – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Savetnik gradonačelnika Burse Emir Beskardes koji je predvodio delegaciju iz Turske, zahvalio se gradonačelniku na srdačnom prijemu i istakao da mu je veliko zadovoljstvo da kao generalni sekretar poslovnog udruženja Rumelisijad koje je sastavljeno od privredika Burse koji vode poreklo iz balkanskih zemalja, boravi u našem gradu.

– Svi poslovni ljudi koji su članovi Udruženja, vode poreklo sa Balkana, a većina je iz bivših republika SFRJ. Bursa je po veličini četvrti grad u Turskoj, a što se tiče ekonomije zauzima visoko drugo mesto u zemlji, sa godišnjim izvozom u vrednosti od 20 milijardi dolara. Upravo taj nagli ekonomski uspon i razvoj industrije želeli bismo da podelimo sa zemljama iz kojih većina nas potiče. Pored ekonomskih tema i razgovora o ulaganju u privredu, važan nam je i socijalni aspekt, kao i kulturna saradnja u cilju razvoja dalje saradnje - rekao je Emir Beskardes.

Centralna tema sastanka gradonačelnika Miloša Vučevića sa turskim privrednicima bila je unapređenje i razvoj privredne saradnje gradova Burse i Novog Sada, predstavljanje privrednih, prirodnih i investicionih mogućnosti ta dva grada, kao i intenziviranje saradnje kroz međusobne razgovore privrednika. Konstatovano je da je ovo samo jedan korak u nizu uspešne komunikacije, koja će biti nastavljena kroz negovanje partnerskih odnosa u konkretnim projektima.

Novi Sad, 30. maj 2014. godine