Читај ми

ТРАНСФОРМАЦИЈА МУЗЕЈА

Члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ присуствовао је почетку семинара Трансформација музеја који, у оквиру пројекта „Транзиција ка новом музеју“ међународне организације Форум словенских земаља, организује Министарствo културе, информисања и информационог друштва Републике Србије и Галерија Матице српске. Циљ скупа је покретање питања постојања и могућности очувања идентитета у доба глобализације, као и покушај, како јачања свести о постојању различитих идентитета, тако и о развијању неопходног разумевања и поштовања заједничког идентитета словенских народа. На семинару учествују представници музеја и чланови Форума словенских народа из 12 земаља региона.

- Велико ми је задовољство што се овај семинар одржава баш у Новом Саду, где је покренута иницијатива да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године. У складу са културним концептом "VisioNS 2020", чији је циљ достизање европских културних стандарда и добијање статуса кандидата, јачње културних институција је један од најзначајнијих сегмената - изјавио је члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ и пожелео присутнима успешан рад у наставку семинара.

Тема овог дводневног семинара је суочавање са старим и новим представама о музеју као средишту доступности културног наслеђа. Посебан акценат је стављен на неопходност усвајања нових техника документовања, редефинисања и проширења појма културног наслеђа. Управница Галерије Матице српске мр Тијана Палковљевић је истакла да је потребно водити рачуна и о перманентној едукацији запослених у музејима, јер су они ти који врше трансформацију.
Кроз предавања, примере трансформисања музеја у региону и радионице, учесници семинара ће бити у прилици да од стручњака из Холандије, Словеније, Хрватске, Македоније, Бугарске сазнају нешто више о најсавременијим достигнућима из области музеологије и чувања културног наслеђа.


Нови Сад, 8. март 2012. године