Čitaj mi

TRANSFORMACIJA MUZEJA

Član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać prisustvovao je početku seminara Transformacija muzeja koji, u okviru projekta „Tranzicija ka novom muzeju“ međunarodne organizacije Forum slovenskih zemalja, organizuje Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i Galerija Matice srpske. Cilj skupa je pokretanje pitanja postojanja i mogućnosti očuvanja identiteta u doba globalizacije, kao i pokušaj, kako jačanja svesti o postojanju različitih identiteta, tako i o razvijanju neophodnog razumevanja i poštovanja zajedničkog identiteta slovenskih naroda. Na seminaru učestvuju predstavnici muzeja i članovi Foruma slovenskih naroda iz 12 zemalja regiona.

- Veliko mi je zadovoljstvo što se ovaj seminar održava baš u Novom Sadu, gde je pokrenuta inicijativa da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. U skladu sa kulturnim konceptom "VisioNS 2020", čiji je cilj dostizanje evropskih kulturnih standarda i dobijanje statusa kandidata, jačnje kulturnih institucija je jedan od najznačajnijih segmenata - izjavio je član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać i poželeo prisutnima uspešan rad u nastavku seminara.

Tema ovog dvodnevnog seminara je suočavanje sa starim i novim predstavama o muzeju kao središtu dostupnosti kulturnog nasleđa. Poseban akcenat je stavljen na neophodnost usvajanja novih tehnika dokumentovanja, redefinisanja i proširenja pojma kulturnog nasleđa. Upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević je istakla da je potrebno voditi računa i o permanentnoj edukaciji zaposlenih u muzejima, jer su oni ti koji vrše transformaciju.
Kroz predavanja, primere transformisanja muzeja u regionu i radionice, učesnici seminara će biti u prilici da od stručnjaka iz Holandije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske saznaju nešto više o najsavremenijim dostignućima iz oblasti muzeologije i čuvanja kulturnog nasleđa.
Novi Sad, 9. mart 2012. godine