Читај ми

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНИ ДАНИ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је Свечаној академији у Српском народном позоришту поводом манифестације ''Дани Косова и Метохије у Новом Саду'' коју заједнички организују Град Нови Сад и општина Грачаница. Свечаној академији присуствовали су и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин, потпредседник косовске Владе Бранимир Стојановић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, свештенство Рашко - призренске епархије, представници Српске православне цркве и многобројни гости.

Приликом обраћања градоначелник Милош Вучевић нагласио је да је поносан, срећан, и почаствован што је Град Нови Сад домаћин манифестације „Дани Косова и Метохије“.

- Када смо се договарали о организацији овог програма, нисмо ни слутили да ће се он десити на крају седмице која је почела нашом великом победом. Великом победом Србије за Србију, за све нас. Победа у Унеску је победа за наше светиње, за Косово и Метохију које је друго име за све оно највредније што смо дали хришћанској цивилизацији. Ми немамо ништа равно Косову, ни у својој историји, ни у својој географији. Немамо чвршћег упоришта, ни већег духовног средишта. И немамо тако храбре, и тако одважне људе, људе који живе своју веру. И то је оно чему посвећујемо ове дане у Новом Саду. Говоримо о нама, о нашим светињама, о нашим људима, о стварном животу изван стега политике. Разговарамо о томе шта је још потребно да урадимо да би вртићи и школе на Косову и Метохији били пуни. Јер, то ће значити да смо успели - да наша борба и наша вера нису биле узалудне – рекао је градоначелник Вучевић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да Нови Сад предњачи у подршци нашем народу на Косову и Метохији и да може да послужи као пример другим градовима у Србији.

- Данас ми шаљемо поруку јединства, солидарности и слоге свих грађана Србије, Новог Сада, Војводине и Косова и Метохије, са жељом да покажемо да смо једно, без обзира на то где живимо, да смо изнад свега људи који желе да помогну својим сународницима на Косову и Метохији – рекао је Марко Ђурић.

Потпредседник косовске Владе Бранимир Стојановић обраћајући се присутнима рекао је да је вечерас изузетна прилика да Срби са Косова и Метохије представе другачије лице у односу на оно што смо, како је рекао, гледали 15 година уназад.

- Наставићемо да будемо чувари српске културне баштине и чувари свега оног лепог што траје вековима међу Србима на Косову и Метохији. Захвалан сам Новом Саду што је још једном показао да је први, и што је увек био први од свих градова када је требало да нам се помогне - истакао Бранимир Стојановић.

Током јучерашњег и данашњег дана општина Грачаница представила је своју туристичку понуду, првенствено у области верског туризма због манастира Грачаница, а поред представника ове општине, Нови Сад су  посетили и председници свих српских општина са Косова и Метохије.

Нови Сад, 15. новембар 2015. године