Читај ми

СВЕЧАНО ОТВОРЕНA КУЋА БАНА ЈЕЛАЧИЋА У НОВОМ САДУ

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића, министра спољних и европских послова Републике Хрватске Гордана Грлића Радмана, а у оквиру прославе празника хрватске заједнице у Републици Србији „Дан рођења бана Јосипа Јелачића“, свечано је отворена кућа бана Јелачића у Петроварадину и представљен пројекат реновирања њене унутрашњости. На председникову иницијативу, Влада Србије је обезбедила средства за откуп и обнову куће, те њено стављање на располагање хрватској националној заједници.

Председник Републике Србије Александар Вучић је истакао да је оно што је обећано после првог састанка са председницом Грабар Китаровић, и испуњено. 

- Одмах смо кренули у решавање проблема Хрвата у Србији, пославши јасну поруку да су Хрвати који живе у било ком делу Србије, грађани ове земље и да је Србија њихова домовина.
Тешко да можемо да кажемо да су односи између Србије и Хрватске били сјајни кроз историју. Најважнији посао који је пред нама је да добро разумемо, да само дијалогом, чувајући мир и стабилност, треба да градимо поверење између нас, да слушамо једни друге и да поштујемо међусобна права, уз побољшање позиције Хрвата у Србији и Срба у Хрватској – закључио је председник Вучић.

Свечаности су присуствовали и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Хрватске у Београду Хидајет Бишчевић, као и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је том приликом нагласио да је тај објекат неизоставни део историје града.

- Родна кућа бана Јосипа Јелачића представља један од најлепших примера градње у барокном стилу у Новом Саду из 18. века. Република Србија је на основу договора два председника, Александра Вучића и тадашње председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић, обезбедила средства у износу од 600 000 евра Хрватском националном вијећу које је постало једини  власник овог објекта. Град је још 2012. године обновио фасаду, прозоре и кров, с обзиром на то да се ради о објекту који је под посебним режимом заштите и од великог културног значаја. Свакако да овај догађај треба посматрати у једном ширем контексту, јер он поседује дубљи социолошки и културни значај. Ово је доказ да је Србија уређена држава, да је принцип једнакости и равноправности дубоко уткан у наше друштво и да се не прави разлика међу грађанима, без обзира на верску и религијску припадност - рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да се овим улагањем ради и на јачању туристичког потенцијала Новог Сада, Војводине и Србије.

Министар спољних и европских послова Републике Хрватске Гордан Грлић Радман, који је дошао у Србију и као изасланик хрватског премијера Андреја Пленковића, честитао је свим Хрватицама и Хрватима данашњи празник који сваке године обележава хрватска заједница. Он је напоменуо да Република Хрватска изузетно цени овај потез Србије и да је чин предаје куће бана Јелачића симбол воље и жеље да се заједнички крене у још интензивније решавање свих отворених питања две земље.

- Ово је велика част за нас, за Хрватску, и захваљујемо председнику Александру Вучићу на томе-нагласио је Грлић Радман.

Кућа бана Јелачића је саставни део културног добра од великог значаја, просторне културно-историјске целине горње и доње Петроварадинске тврђаве са подграђем. У питању је једноспратни објекат на углу Београдске и Назорове улице у Петроварадину у којем је урезана и година градње „1745“. Процес обнове унутрашњости куће којим ће бити враћен њен изворни изглед, као у време када је у њој живео Јелачић, надзираће Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Председница Хрватског националног вијећа Јасна Војнић се захвалила на свим напорима који се заједнички улажу у чување успомена на великог бана.

- На пријатељство два народа утиче много фактора, а оно се симболично огледа и у предаји на коришћење својеврсног културног блага Хрвата, спомен-дома бана Јелачића представницима Хрватског националног вијећа у Србији – рекла је Јасна Војнић.

Једна од најзначајнијих личности хрватске историје, Јосип Јелачић рођен 1801. године у Петроварадину, именован је царским декретом 23. марта 1848. хрватским баном и генералом. Истовремено га је Народна скупштина једногласно изабрала за бана Троједне краљевине Хрватске, Славоније и Далмације, године 1854. постао је гроф, а преминуо је у Загребу 1859. године. Поводом Дана рођења бана Јосипа Јелачића, одржана је Света миса у цркви Светог Јураја у Петроварадину, где је бан Јелачић иначе и крштен, а након тога, у организацији Хрватског националног вијећа уприличен је и богат културно-уметнички програм у оквиру Свечане академије.

Нови Сад, 16. октобар 2020. године