Читај ми

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ФЕСТИВАЛ "ДАНИ БРАЗИЛА - НОВОСАДСКИ САМБА КАРНЕВАЛ"

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Милан Ђукић и Ђула Киш, помоћник градоначелника, присуствовали су отварању фестивала који слави и промовише бразилску културу "Дани Бразила - новосадски самба карневал" у Културном центру Новог Сада. Овај Фестивал, који је свечано отворио покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски, настао је као резултат заједничког интересовања групе Новосађана за самба музику, плес, капуеру и остале културне форме које воде порекло из Бразила, а у нашем граду ће бити одржан трећи пут за редом од 17 - 19. августа на више локација у граду.

- Задовољство ми је да вас поздравим у име Града Новог Сада који традиционално сваке године подржава фестивал Дани Бразила. Промовисање бразилске културе кроз интерактивне радионице, као и кроз уметничке садржаје допринеће зближавању наших култура. Захваљујем Амбасади Бразила која је Нови Сад препознала као добро место за културну размену, као и свима који су учествовали у организацији манифестације - рекао је члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Милан Ђукић.

У име Амбасаде Бразила у Београду присутнима се обратио Министар саветник Артур Ногеира који је изразио задовољство што ће у наредна три дана у Новом Саду бити представљена културна богатства Бразила и похвалио садржајан програм овог фестивала.

Организатори фестивала, удружење Арткор, школа самба перкусија “Самбанса”, капуера клуб “Сензала” из Новог Сада и плесни клуб “Панси стас” најавили су да ће програм фестивала поред радионица самба удараљки, самба плеса и капуере обогатити музички и филмски програм. Најављен је концерт Наиара Лире и бенда, који ће бити одржан у суботу 18. августа у летњем биоскопу Културног центра са почетком у 21 час, а у недељу 19. августа ће Новосађани моћи да осете енергију карневала кроз карневалску самба поворку. Институције које су омогућиле да се овај Фестивал реализује су Влада АП Војводине, Град Нови Сад, Амбасада Бразила у Београду, Министарство културе у Бразилу и Бразилска национална агенција за туризам – ЕМБРЕЗА.

Нови Сад, 17. август 2012. године