Čitaj mi

SVEČANO OTVOREN FESTIVAL "DANI BRAZILA - NOVOSADSKI SAMBA KARNEVAL"

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Milan Đukić i Đula Kiš, pomoćnik gradonačelnika, prisustvovali su otvaranju festivala koji slavi i promoviše brazilsku kulturu "Dani Brazila - novosadski samba karneval" u Kulturnom centru Novog Sada. Ovaj Festival, koji je svečano otvorio pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, nastao je kao rezultat zajedničkog interesovanja grupe Novosađana za samba muziku, ples, kapueru i ostale kulturne forme koje vode poreklo iz Brazila, a u našem gradu će biti održan treći put za redom od 17 - 19. avgusta na više lokacija u gradu.

- Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime Grada Novog Sada koji tradicionalno svake godine podržava festival Dani Brazila. Promovisanje brazilske kulture kroz interaktivne radionice, kao i kroz umetničke sadržaje doprineće zbližavanju naših kultura. Zahvaljujem Ambasadi Brazila koja je Novi Sad prepoznala kao dobro mesto za kulturnu razmenu, kao i svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije - rekao je član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Milan Đukić.

U ime Ambasade Brazila u Beogradu prisutnima se obratio Ministar savetnik Artur Nogeira koji je izrazio zadovoljstvo što će u naredna tri dana u Novom Sadu biti predstavljena kulturna bogatstva Brazila i pohvalio sadržajan program ovog festivala.

Organizatori festivala, udruženje Artkor, škola samba perkusija “Sambansa”, kapuera klub “Senzala” iz Novog Sada i plesni klub “Pansi stas” najavili su da će program festivala pored radionica samba udaraljki, samba plesa i kapuere obogatiti muzički i filmski program. Najavljen je koncert Naiara Lire i benda, koji će biti održan u subotu 18. avgusta u letnjem bioskopu Kulturnog centra sa početkom u 21 čas, a u nedelju 19. avgusta će Novosađani moći da osete energiju karnevala kroz karnevalsku samba povorku. Institucije koje su omogućile da se ovaj Festival realizuje su Vlada AP Vojvodine, Grad Novi Sad, Ambasada Brazila u Beogradu, Ministarstvo kulture u Brazilu i Brazilska nacionalna agencija za turizam – EMBREZA.

Novi Sad, 17. avgust 2012. godine