Читај ми

СВЕЧАНО ОТКРИВEНА ТАБЛА СА НАЗИВОМ ТРГА ДОРТМУНДА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са градоначелником Дортмунда Томасом Вестфалом свечано открио таблу са називом Трг Дортмунда у част четрдесет година од потписивања Повеље о братимљењу два града. Комисија за називе делова насељених места Скупштине града Новог Сада донела је ове године одлуку да Нови Сад добије Трг Дортмунда, и то на парцели испред ЈВП „Воде Војводине“, поред Трга незнаног јунака. Дортмунд се налази у Немачкој, има око 600 000 становника и од Новог Сада је удаљен 1500 километара. У том граду, побратиму Новог Сада од 1982. године, већ пет година налази се Новосадски трг (Platz von Novi Sad), назван тако, у име успешне сарадње два града.

Током посете Новом Саду, делегација Дортмунда је са домаћинима обишла и истакнуте културно-историјске знаменитости града, упознала се ближе са садржајима које нуди Европска престоница културе у години титуле, а поред састанка два градоначелника који је одржан у Градској кући, уприличено је и симболично откривање назива улице почасне грађанке Новог Сада Ханелоре Ламхе, у Ветернику, у близини кружног тока. Тим поводом, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић пожелео је добродошлицу дортмундској делегацији, изразивши наду да ће из Новог Сада, града побратима, понети само лепе успомене.

- Веза која постоји између Новог Сада и Дортмунда зове се искрено пријатељство. Данас заједно са нашим пријатељима из тог немачког града, откривамо таблу са натписом нове улице, односно трга у нашем граду, а то је Трг Дортмунда. Пре неколико година, свечано је отворен Новосадски трг у самом срцу Дортмунда, a поред географских одредница, такође и заслуге пријатеља једног града треба да се поштују и да им се да на значају. На тај начин, постхумно, неки људи остају записани у историји града. То је случај и са новим називом улице у Ветернику, који је везан за причу о нашим побратимским односима. Хуманитарка Хaнелоре Ламхе из Дортмунда, која се својим делима, трајно везала за наш град, сада је и формално уткана у један део Новог Сада, који јој је био најближи срцу, а то је Ветерник. Наша почасна грађанка, добила је данас улицу названу по њеном имену, све на иницијативу оних којима је током две деценије много помагала, а то је Дом за децу и омладину ометену у развоју - рекао је градоначелник Милан Ђурић који је истакао и то да је са градоначелником Вестфалом на састанку разговарао и о могућности да Дортмунд, по угледу на Нови Сад, оснује фестивал попут Егзита, а размењена су и искуства везана за енергенте и функционисање јавног сектора, у ово изазовно време.

Градоначелник Дортмунда Томас Вестфал истакао је да се у Новом Саду осећа веома пријатно и захвалио се на лепом гесту.

- Данас смо, као грађани Дортмунда, веома поносни, јер можемо да кажемо да имамо наш трг у Новом Саду. То је израз пријатељства и сарадње наших градова, који желимо да негујемо и у будућности. Драго нам је да смо повезани са Новим Садом који је леп и стално се развија. То иде и уз Дортмунд, који стално тежи ка новом. Док је Нови Сад престоница  Европе у култури, Дортмунд је тренутно престоница иновација у Европи. Ако посматрате спојено те две титуле, пред собом ћете видети душу наше сарадње. Зато смо и разговарали о будућности у култури, у области спорта и омладине, као и о улагању у развој технологије –рекао је градоначелник Томас Вестфал.

Нови Сад, 31. октобар 2022. године