Čitaj mi

SVEČANO OTKRIVENA TABLA SA NAZIVOM TRGA DORTMUNDA U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa gradonačelnikom Dortmunda Tomasom Vestfalom svečano otkrio tablu sa nazivom Trg Dortmunda u čast četrdeset godina od potpisivanja Povelјe o bratimlјenju dva grada. Komisija za nazive delova naselјenih mesta Skupštine grada Novog Sada donela je ove godine odluku da Novi Sad dobije Trg Dortmunda, i to na parceli ispred JVP „Vode Vojvodine“, pored Trga neznanog junaka. Dortmund se nalazi u Nemačkoj, ima oko 600 000 stanovnika i od Novog Sada je udalјen 1500 kilometara. U tom gradu, pobratimu Novog Sada od 1982. godine, već pet godina nalazi se Novosadski trg (Platz von Novi Sad), nazvan tako, u ime uspešne saradnje dva grada.

Tokom posete Novom Sadu, delegacija Dortmunda je sa domaćinima obišla i istaknute kulturno-istorijske znamenitosti grada, upoznala se bliže sa sadržajima koje nudi Evropska prestonica kulture u godini titule, a pored sastanka dva gradonačelnika koji je održan u Gradskoj kući, upriličeno je i simbolično otkrivanje naziva ulice počasne građanke Novog Sada Hanelore Lamhe, u Veterniku, u blizini kružnog toka. Tim povodom, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić poželeo je dobrodošlicu dortmundskoj delegaciji, izrazivši nadu da će iz Novog Sada, grada pobratima, poneti samo lepe uspomene.

- Veza koja postoji između Novog Sada i Dortmunda zove se iskreno prijatelјstvo. Danas zajedno sa našim prijatelјima iz tog nemačkog grada, otkrivamo tablu sa natpisom nove ulice, odnosno trga u našem gradu, a to je Trg Dortmunda. Pre nekoliko godina, svečano je otvoren Novosadski trg u samom srcu Dortmunda, a pored geografskih odrednica, takođe i zasluge prijatelјa jednog grada treba da se poštuju i da im se da na značaju. Na taj način, posthumno, neki lјudi ostaju zapisani u istoriji grada. To je slučaj i sa novim nazivom ulice u Veterniku, koji je vezan za priču o našim pobratimskim odnosima. Humanitarka Hanelore Lamhe iz Dortmunda, koja se svojim delima, trajno vezala za naš grad, sada je i formalno utkana u jedan deo Novog Sada, koji joj je bio najbliži srcu, a to je Veternik. Naša počasna građanka, dobila je danas ulicu nazvanu po njenom imenu, sve na inicijativu onih kojima je tokom dve decenije mnogo pomagala, a to je Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju - rekao je gradonačelnik Milan Đurić koji je istakao i to da je sa gradonačelnikom Vestfalom na sastanku razgovarao i o mogućnosti da Dortmund, po ugledu na Novi Sad, osnuje festival poput Egzita, a razmenjena su i iskustva vezana za energente i funkcionisanje javnog sektora, u ovo izazovno vreme.

Gradonačelnik Dortmunda Tomas Vestfal istakao je da se u Novom Sadu oseća veoma prijatno i zahvalio se na lepom gestu.

- Danas smo, kao građani Dortmunda, veoma ponosni, jer možemo da kažemo da imamo naš trg u Novom Sadu. To je izraz prijatelјstva i saradnje naših gradova, koji želimo da negujemo i u budućnosti. Drago nam je da smo povezani sa Novim Sadom koji je lep i stalno se razvija. To ide i uz Dortmund, koji stalno teži ka novom. Dok je Novi Sad prestonica  Evrope u kulturi, Dortmund je trenutno prestonica inovacija u Evropi. Ako posmatrate spojeno te dve titule, pred sobom ćete videti dušu naše saradnje. Zato smo i razgovarali o budućnosti u kulturi, u oblasti sporta i omladine, kao i o ulaganju u razvoj tehnologije –rekao je gradonačelnik Tomas Vestfal.

Novi Sad, 31. oktobar 2022. godine