Читај ми

СТУДЕНТИ ЦИРИШКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примио је у Градској кући студенте учеснике пројекта “Студијски боравак студента у Србији и Црној Гори” Педагошке академије Циришког Универзитета, као и њихове професоре.

Основни циљ пројекта је да се студенти упознају са културом, обичајима и образовним системом у овом делу Европе, а како је ОШ „Петефи Шандор“ један од партнера у овом пројекту, пријему је присуствовао и директор те школе Золтан Арђелан.

- Нама је велико задовољство што смо у прилици да угостимо ове дивне младе људе са Циришког универзитета и да им представимо наш град на најбољи могући начин. Нови Сад је мултикултурална средина са богатим културно-историјским наслеђем и раскошном архитектуром. Сигуран сам да им је посебно занимљиво да посете актуелну Омладинску престоницу Европе и Европску престоницу културе за 2021. годину, и у нашем граду се одвија прегршт активности на тим пољима које могу да им привуку пажњу. Једни од других можемо много да научимо, а најважније је да заснивамо нова пријатељства јер су пријатељства између људи, најчвршће везе између држава – истакао је Далибор Рожић.

Доскорашњи професор Педагошке академије Циришког Универзитета Радмила Миловић-Бликенсторфер, која је један од главних актера пројекта, рекла је да студенте доводе у Србију већ 10 година и да су увек лепо дочекани, а да се Нови Сад посебно истиче као добар домаћин.

- Ове године смо одушевљени посетом ОШ ''Иван Гундулић'' где нас је дочекао изузетан колектив, и имали смо прилику да се упознамо са начином рада, да упоредимо са нашим образовним системом. Обишли смо и манастир Ковиљ, а сви студенти су били одушевљени војвођанским салашима. Сваке године дође 24 студента, и они на овај начин елиминишу предрасуде које су имали о овој земљи – нагласила је Радмила Миловић-Бликенсторфер која је на пријему у Градској кући представила своје наследнике, професоре који ће наставити да реализују програм “Студијски боравак студента у Србији и Црној Гори”.

Нови Сад, 5. септембар 2019. године