Čitaj mi

STUDENTI CIRIŠKOG UNIVERZITETA U POSETI NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je u Gradskoj kući studente učesnike projekta “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori” Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta, kao i njihove profesore.

Osnovni cilј projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom, običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope, a kako je OŠ „Petefi Šandor“ jedan od partnera u ovom projektu, prijemu je prisustvovao i direktor te škole Zoltan Arđelan.

- Nama je veliko zadovolјstvo što smo u prilici da ugostimo ove divne mlade lјude sa Ciriškog univerziteta i da im predstavimo naš grad na najbolјi mogući način. Novi Sad je multikulturalna sredina sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i raskošnom arhitekturom. Siguran sam da im je posebno zanimlјivo da posete aktuelnu Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu, i u našem gradu se odvija pregršt aktivnosti na tim polјima koje mogu da im privuku pažnju. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo, a najvažnije je da zasnivamo nova prijatelјstva jer su prijatelјstva između lјudi, najčvršće veze između država – istakao je Dalibor Rožić.

Doskorašnji profesor Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta Radmila Milović-Blikenstorfer, koja je jedan od glavnih aktera projekta, rekla je da studente dovode u Srbiju već 10 godina i da su uvek lepo dočekani, a da se Novi Sad posebno ističe kao dobar domaćin.

- Ove godine smo oduševlјeni posetom OŠ ''Ivan Gundulić'' gde nas je dočekao izuzetan kolektiv, i imali smo priliku da se upoznamo sa načinom rada, da uporedimo sa našim obrazovnim sistemom. Obišli smo i manastir Kovilј, a svi studenti su bili oduševlјeni vojvođanskim salašima. Svake godine dođe 24 studenta, i oni na ovaj način eliminišu predrasude koje su imali o ovoj zemlјi – naglasila je Radmila Milović-Blikenstorfer koja je na prijemu u Gradskoj kući predstavila svoje naslednike, profesore koji će nastaviti da realizuju program “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori”.

Novi Sad, 5. septembar 2019. godine