Читај ми

СИНЕРГИЈА ЗА НОВУ УРБАНУ И УМЕТНИЧКУ ПРИЧУ ''ГРАДИЋ ФЕСТА''

Уочи самог почетка ''Градић фест-а'' у подграђу Петроварадинске тврђаве одржана је конференција за новинаре, посвећена различитим аспектима те манифестације из угла партнерских организација ''Фестивала уличних свирача''. Говорници су били члан Градског већа за културу Далибор Рожић, директорка ''Фестивала уличних свирача'' Натали Бељански Поповић, директор ''Cinema City'' фестивала Милош Игњатовић, Бојана Каравидић (Suburbium), Леон Шурбатовић (UGRIP), Катарина Дајч (Scenatoria) и Андрија Никитовић (Pop Up). Како се могло чути, нов концепт ''Градић фест-а'' подразумева удруживање снаге, знања, искуства, идеја и инфраструктуре с циљем заједничког оплемењивања подграђа и учешћа у потпуно новој урбаној и уметничкој причи.

- Најважнији пројекат у култури Града Новог Сада без сумње је ''Нови Сад 2021 ЕПК'' а једна од круцијалних инфраструктурних активности у оквиру тог пројекта је обнова подграђа Петроварадинске тврђаве. Веома је лако онда закључити колико је и из угла Града важно што се Фестивал уличних свирача преселио у тзв. градић. Петроварадинска тврђава и подграђе представљају један од највећих културно-туристичких потенцијала Новог Сада и оживљавање тог дела путем уметности, културе али и забаве потпуно се уклапа у мисију Града. Обнова подграђа подразумева инвестицију вредну 100 милиона динара, а треба да буде ревитализовано 45 објеката. Подграђе и Нови Сад добиће заслужено рухо и може се рећи да је то прекретница у развоју тог дела града – рекао је Далибор Рожић.

Како се могло чути на конференцији, интернационални филмски фестивал ''Cinema City'' ове године обележава 10 година постојања, а четири биоскопа у подграђу, од чега три под отвореним небом, пружиће прилику посетиоцима да кроз засебне уметничке селекције погледају најзанимљивије радове нискобуџетних и мање познатих, и афирмисаних филмских аутора, као и најбоље из актуелне домаће продукције.

Представљени су и програми партнерских организација међу којима ''Шетња чулима кроз легенде Тврђаве'' и конференција "Саобраћај у подграђу Петроварадинске тврђаве/од локалног ка регионалном". Организатори су обећали да ће током три дана  Феста на улицама бити удружени музика, филм, уметност и забава. Као и претходних година у програму ће учествовати извођачи из Србије, региона, Европе и Америке.

Нови Сад, 1. септембар 2017. године