Čitaj mi

SINERGIJA ZA NOVU URBANU I UMETNIČKU PRIČU ''GRADIĆ FESTA''

Uoči samog početka ''Gradić fest-a'' u podgrađu Petrovaradinske tvrđave održana je konferencija za novinare, posvećena različitim aspektima te manifestacije iz ugla partnerskih organizacija ''Festivala uličnih svirača''. Govornici su bili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktorka ''Festivala uličnih svirača'' Natali Beljanski Popović, direktor ''Cinema City'' festivala Miloš Ignjatović, Bojana Karavidić (Suburbium), Leon Šurbatović (UGRIP), Katarina Dajč (Scenatoria) i Andrija Nikitović (Pop Up). Kako se moglo čuti, nov koncept ''Gradić fest-a'' podrazumeva udruživanje snage, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture s ciljem zajedničkog oplemenjivanja podgrađa i učešća u potpuno novoj urbanoj i umetničkoj priči.

- Najvažniji projekat u kulturi Grada Novog Sada bez sumnje je ''Novi Sad 2021 EPK'' a jedna od krucijalnih infrastrukturnih aktivnosti u okviru tog projekta je obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Veoma je lako onda zaključiti koliko je i iz ugla Grada važno što se Festival uličnih svirača preselio u tzv. gradić. Petrovaradinska tvrđava i podgrađe predstavljaju jedan od najvećih kulturno-turističkih potencijala Novog Sada i oživljavanje tog dela putem umetnosti, kulture ali i zabave potpuno se uklapa u misiju Grada. Obnova podgrađa podrazumeva investiciju vrednu 100 miliona dinara, a treba da bude revitalizovano 45 objekata. Podgrađe i Novi Sad dobiće zasluženo ruho i može se reći da je to prekretnica u razvoju tog dela grada – rekao je Dalibor Rožić.

Kako se moglo čuti na konferenciji, internacionalni filmski festival ''Cinema City'' ove godine obeležava 10 godina postojanja, a četiri bioskopa u podgrađu, od čega tri pod otvorenim nebom, pružiće priliku posetiocima da kroz zasebne umetničke selekcije pogledaju najzanimljivije radove niskobudžetnih i manje poznatih, i afirmisanih filmskih autora, kao i najbolje iz aktuelne domaće produkcije.

Predstavljeni su i programi partnerskih organizacija među kojima ''Šetnja čulima kroz legende Tvrđave'' i konferencija "Saobraćaj u podgrađu Petrovaradinske tvrđave/od lokalnog ka regionalnom". Organizatori su obećali da će tokom tri dana Festa na ulicama biti udruženi muzika, film, umetnost i zabava. Kao i prethodnih godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope i Amerike.

Novi Sad, 1. septembar 2017. godine