Читај ми

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НОВОГ САДА НА ДАНАШЊОЈ СЕДНИЦИ ДОНЕО НОВЕ МЕРЕ

На основу наредби Градског штаба за ванредне ситуације, на територији Града Новог Сада у циљу спречавања даљег ширења епидемије заразне болести COVID-19 тренутно су на снази следеће мере:

1. Обавезна употреба заштитних маски у свим затвореним просторима и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5m на територији Града Новог Сада.

2. Забрана организованог окупљања више од 30 лица на јавним просторима у затвореном простору и отвореном простору, уз обавезну физичку дистанцу од најмање 1,5m (са изузетком који се односи на рад привредних субјеката који не пружају услуге становништву, као и на рад државних органа и јавних служби). Изузетак од ове мере представља могућност одржавања јавних културно-уметничких догађаја, и то:
- приликом одржавања јавних културно-уметничких догађаја у јавном затвореном простору дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено, и то тако да свако друго место за седење буде слободно и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја, и
-када се јавни културно-уметнички догађај одржава на јавном отвореном простору, дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено тако да се између посетилаца одржава дистанца од најмање 1,5m, уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.

3. Обавеза привредних субјеката који обављају угоститељску делатност да тежиште делатности преусмере на отворени простор, односно башту уз примену одговарајућих мера заштите.

4. Ограничење радног времена привредним субјектима који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима који немају башту, као и ноћним клубовима на територији Града Новог Сада, на период од 6,00 до 21,00 час.

5. Ограничење радног времена привредним субјектима који обављају угоститељску делатност у  угоститељским објектима који имају башту (у затвореном делу објекта до 21,00 час, а у отвореном делу објекта (башти) до 1,00 часа), у складу са одлуком којом се уређује радно време објеката у којима се обавља угоститељских делатност на територији Града Новог Сада.

6. Ограничење радног времена привредним субјектима који обављају делатност у трговинским форматима (тржни центри, хипермаркет, супермаркет, мини маркет...) и врше услуге, на период од 6,00 до 23,00 часа (са изузетком апотека у обављању апотекарске делатности, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и шалтерске продаје хране из објеката који имају шалтер за шалтерску продају хране, а који су регистровани за припрему и послуживање хране (угоститељски објекти и кетеринг). 

7. Обавеза свих привредних субјеката који обављају делатност у трговинским форматима (хипермаркет, супермаркет, мини маркет...) да појачано врше дезинфекцију свих површина, посебно колица и корпи.

8. Ограничење броја лица која могу бити истовремено присутна у објекту у свим јавним затвореним просторима, односно објектима, као и у свим привредним субјектима који обављају делатност у трговинским форматима (тржни центри, хипермаркет, супермаркет, мини маркет...), угоститељским објектима, баштама и другим објектима где се врши продаја робе и пружање услуга - ограничава се број лица, и то тако да на свака 4 m2 може бити присутно једно лице. На улазу у наведене објекте мора бити јасно истакнута површина и број лица који могу бити истовремено присутнa у објектима

9. Коришћење купалишта „Штранд“ у Новом Саду организовано је на начин којим се обезбеђује безбедност корисника, а које подразумева ограничен број људи и поштовање мера заштите.

10. Обавезно коришћење заштитних маски, као и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5m приликом коришћења паркова, дечјих и рекреационих игралишта, скејт паркова, фитнес мобилијара, односно теретана на отвореном, као и тартан стазе на кеју у Граду Новом Саду, изузев уколико су у питању лица која живе у заједничком домаћинству.

11. Обавеза утврђена Јавном градском саобраћајном предузећу „Нови Сад“ Нови Сад да не дозволи улаз у возила  јавног превоза особама које не користе заштитне маске.

12. Појачан рад свих јавних комуналних предузећа и јавних предузећа нарочито у погледу прања и дезинфекције јавних површина у циљу обезбеђивања здравствене безбедности грађана Града Новог Сада.

13. Обавезно мерење телесне температуре приликом уласка у објекте јавне нaмене, као и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза у објекте јавне нaмене.

14. Обавезна употреба заштитних маски за све посетиоце, продавце и запослене у Јавном комуналном предузећу „Тржница“ Нови Сад, на свим пијацама и вашариштима на територији Града Новог Сада
Контролисање броја присутних на пијаци, односно вашаришту и по потреби онемогућавање даљег уласка грађана на пијацу, односно вашариште до успостављања прописаних мера физичке дистанце. Обезбеђивање места за прање и дезинфекцију руку на пијаци и вашаришту.
Онемогућавање присуства више од једног продавца за тезгом. Вршење појачане дезинфекције пијачног простора и вашаришта. Обезбеђивање примене примене свих других неопходних мера у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 на свим пијацама и вашариштима на територији Града Новог Сада.

15. Обавеза пуне примене свих превентивних мера и мера личне заштите у свим установама предшколског васпитања и образовања (мерење телесне температуре запосленима, родитељима и деци, појачано дезинфиковање просторија и др.)

16. Обавеза Градске управе за инспекцијске послове да да организује рад тако да сви делови инспекцијских служби врше надзор над применом наведених мера из наредби Градског штаба за ванредне ситуације.

Поред наведених мера на територији Града Новог Сада и даље је на снази забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара (са изузетком који се односи на спортске клубове у циљу одржавања континуитета у тренирању пливача и ватерполиста, и припаднике Војске Србије у циљу обављања ронилачке обуке), као и забрана одржавања свечаности, спортских и других забавних манифестација (изузев у случајевима дозвољеним закључцима Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19).

Градски штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању, прати епидемиолошко стање у граду, а у складу са ситуацијом и својим надлежностима, доносиће нове одлуке уколико се досадашње покажу као недовољно ефикасне.  

Нови Сад, 28. август 2020. године