Читај ми

ШЕФ ПОСМАТРАЧКЕ МИСИЈЕ ОЕБС У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је данас у Градској кући шефа ограничене посматрачке мисије ОЕБС за предстојеће парламентарне изборе у Србији Бориса Фрлеца.
Саговорници су разговарали о предстојећим ванредним парламентарним изборима заказаним за 16. март у чијем ће процесу учествовати представници Мисије ОЕБС, који ће проверавати да ли се избори спроводе у складу са међународним демократским обавезама садржаним у документу ОЕБС из 1990. године и пружати подршку свим градовима својом експертизом и ресурсима.
На састанку је оцењено да је атмосфера везана за кампању која претходи овом изборном процесу претежно мирна и да је евидентно да не постоји агресивна негативна кампања која је била присутна 2012. године, када су били расписани избори на свим нивоима у земљи.
Шеф посматрачке мисије ОЕБС Фрлец осврнуо се и на то да је неопходно да Србија што пре почне да тежи суштинској промени изборних закона, како би се у будућности предупредиле потенцијалне неправилности у изборном процесу, а мањкавости свеле на најмању могућу меру.
Током разговора је посебно истакнуто да је приметна транспарентност предстојећег изборног процеса која допушта оптималан вид контроле истог, а за шта треба захвалити чињеници да ће у оквиру сваког бирачког одбора партиципирати велики број представника различитих политичких странака.
Градоначелник је том приликом истакао да ће Мисија ОЕБС имати поузданог партнера у Граду Новом Саду и да ће све активности градске управе везане за изборни процес почивати на владавини права, начелима демократије и поштовању закона, те да се нада да ће предстојећи избори протећи у демократској и мирној атмосфери.

Нови Сад, 12. март 2014. године