Čitaj mi

ŠEF POSMATRAČKE MISIJE OEBS U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je danas u Gradskoj kući šefa ograničene posmatračke misije OEBS za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji Borisa Frleca.
Sagovornici su razgovarali o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 16. mart u čijem će procesu učestvovati predstavnici Misije OEBS, koji će proveravati da li se izbori sprovode u skladu sa međunarodnim demokratskim obavezama sadržanim u dokumentu OEBS iz 1990. godine i pružati podršku svim gradovima svojom ekspertizom i resursima.
Na sastanku je ocenjeno da je atmosfera vezana za kampanju koja prethodi ovom izbornom procesu pretežno mirna i da je evidentno da ne postoji agresivna negativna kampanja koja je bila prisutna 2012. godine, kada su bili raspisani izbori na svim nivoima u zemlјi.
Šef posmatračke misije OEBS Frlec osvrnuo se i na to da je neophodno da Srbija što pre počne da teži suštinskoj promeni izbornih zakona, kako bi se u budućnosti predupredile potencijalne nepravilnosti u izbornom procesu, a manjkavosti svele na najmanju moguću meru.
Tokom razgovora je posebno istaknuto da je primetna transparentnost predstojećeg izbornog procesa koja dopušta optimalan vid kontrole istog, a za šta treba zahvaliti činjenici da će u okviru svakog biračkog odbora participirati veliki broj predstavnika različitih političkih stranaka.
Gradonačelnik je tom prilikom istakao da će Misija OEBS imati pouzdanog partnera u Gradu Novom Sadu i da će sve aktivnosti gradske uprave vezane za izborni proces počivati na vladavini prava, načelima demokratije i poštovanju zakona, te da se nada da će predstojeći izbori proteći u demokratskoj i mirnoj atmosferi.

Novi Sad, 12. mart 2014. godine