Читај ми

СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ФИНАНСИЈЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ У НОВОМ САДУ

Седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине овога пута одржава се у сали Скупштине Града Новог Сада. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поздравио је народне посланике и представнике Државне ревизорске институције, учеснике седнице тог Одбора.

- Добро је да скупштински одбори имају седнице и ван Београда јер је Скупштина представник грађана из свих делова Србије. Част је бити домаћин народним посланицима и државним ревизорима, а Нови Сад може бити добар пример одговорног односа локалне самоуправе према јавним финансијама. Такође смо заинтересовани за све што се дешава на том плану на државном нивоу. Претходна Влада на челу са Александром Вучићем и актуелна Влада коју води премијерка Брнабић имају јасну и одговорну политику према јавним финансијама што показују резултати односно статистика, али и рангирања на међународним листама. Ипак, треба континуирано радити на финансијској консолидацији и расту квалитета живота грађана – истакао је градоначелник Милош Вучевић оценивши да је корективна функција Државне ревизорске институције веома корисна јер се исправљају недостаци у том смислу.

Према речима председнице Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александре Томић, Нови Сад је одабаран за домаћина седнице као један од четири града са најстабилнијим јавним финансијама према извештају Фискалног савета. Она је нагласила да у скалду са Програмом економских реформи Републике Србије који се доставља Европској комисији, Одбор има обавезу да седнице одржава ван седишта и да његов рад буде што транспарентнији.

Председник Државне ревизорске институције рекао је да ће на седници бити разматрано 174 извештаја из свих сектора, као и препоруке за побољшање јавних финансија које се односе на измену прописа за које су надлежни Народна Скупштина, Влада Републике Србије као и министарства.

Нови Сад, 30. август 2017. године