Читај ми

САРАДЊА ИЗМЕЂУ ГРАДА ГОМЕЉА И ГРАДА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и председник Гомељског градског извршног комитета Виктор Иванович Пилипец, потписали су Писмо о намерама о успостављању сарадње између града Новог Сада и града Гомеља, ослањајући се на пријатељске односе између Републике Белорусије и Републике Србије.

- Радујем се сарадњи са градом Гомељом у областима које смо дефинисали у Писму o намерама, јер смо са овим, другим по величини градом у Белорусији, веома слични. Нама је важно да привредницима омогућимо несметану комуникацију и пословање и да преко наших универзитета и установа културе повежемо наше градове и омогућимо приснију сарадњу. У Новом Саду отворена је фабрика трактора Беларус, а са нашим ЈКП "Стан" имамо договор о испоруци неколико лифтова из Белорусије, тако да је сарадња већ почела и ја очекујем да ће се у будућности развијати. Надам се да ће ово Писмо о намерама које смо потписали учврстити наше односе и подићи их на још виши ниво - рекао је градоначелник Новог Сада Игор Павличић.

- У име града Гомеља, који има око 500 хиљада становника желим да поздравим грађане Новог Сада и изразим задовољство што смо, уз помоћ Амбасаде Белорусије у Србији потписали Писмо о намерама. Робна размена између града Гомеља и Србије износи око два милиона долара, а добар пример сарадње је монтажа трактора у фабрици "Беларус". Ипак, не можемо све да меримо само економијом и биће нам веома драго да сарађујемо и на пољу уметности, спорта и образовања. – рекао је председник Извршног комитета Града Гомеља Виктор Пилипец и додао да се нада плодној сарадњи којом је остављен траг у историји оба града и да се нада да ће ускоро бити потписан још један уговор о сарадњи и партнерству.

Поводом потписивања Писма о намерама о успостављању сарадње између Новог Сада и Гомеља обратио се и Амбасадор Белорусије у Србији Њ.Е. Владимир Чушев.

- Ово је важан догађај у историји белоруских и српских догађаја, јер сматрамо да за наше земље није важна само централна сарадња и сарадња између региона. По први пут у историји билетералних односа наших земаља се дешава да два града попут Гомеља и Новог Сада склопе уговор о сарадњи. Као православни, словенски народи имамо сличну традицију и историјске и културне везе, али данас наши народи мало знају једни о другима и управо овакви догађаји ће помоћи да се то промени. – рекао је амбасадор и позвао све на отварање изложбе савремене белоруске графике у Културном центру Новог Сада која је поклон Белорусије за Дан града Новог Сада.

Нови Сад, 31. јануар 2012. године