Čitaj mi

SARADNJA IZMEĐU GRADA GOMELJA I GRADA NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i predsednik Gomeljskog gradskog izvršnog komiteta Viktor Ivanovič Pilipec, potpisali su Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između grada Novog Sada i grada Gomelja, oslanjajući se na prijateljske odnose između Republike Belorusije i Republike Srbije.

- Radujem se saradnji sa gradom Gomeljom u oblastima koje smo definisali u Pismu o namerama, jer smo sa ovim, drugim po veličini gradom u Belorusiji, veoma slični. Nama je važno da privrednicima omogućimo nesmetanu komunikaciju i poslovanje i da preko naših univerziteta i ustanova kulture povežemo naše gradove i omogućimo prisniju saradnju. U Novom Sadu otvorena je fabrika traktora Belarus, a sa našim JKP "Stan" imamo dogovor o isporuci nekoliko liftova iz Belorusije, tako da je saradnja već počela i ja očekujem da će se u budućnosti razvijati. Nadam se da će ovo Pismo o namerama koje smo potpisali učvrstiti naše odnose i podići ih na još viši nivo - rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

- U ime grada Gomelja, koji ima oko 500 hiljada stanovnika želim da pozdravim građane Novog Sada i izrazim zadovoljstvo što smo, uz pomoć Ambasade Belorusije u Srbiji potpisali Pismo o namerama. Robna razmena između grada Gomelja i Srbije iznosi oko dva miliona dolara, a dobar primer saradnje je montaža traktora u fabrici "Belarus". Ipak, ne možemo sve da merimo samo ekonomijom i biće nam veoma drago da sarađujemo i na polju umetnosti, sporta i obrazovanja. – rekao je predsednik Izvršnog komiteta Grada Gomelja Viktor Pilipec i dodao da se nada plodnoj saradnji kojom je ostavljen trag u istoriji oba grada i da se nada da će uskoro biti potpisan još jedan ugovor o saradnji i partnerstvu.

Povodom potpisivanja Pisma o namerama o uspostavljanju saradnje između Novog Sada i Gomelja obratio se i Ambasador Belorusije u Srbiji Nj.E. Vladimir Čušev.

- Ovo je važan događaj u istoriji beloruskih i srpskih događaja, jer smatramo da za naše zemlje nije važna samo centralna saradnja i saradnja između regiona. Po prvi put u istoriji bileteralnih odnosa naših zemalja se dešava da dva grada poput Gomelja i Novog Sada sklope ugovor o saradnji. Kao pravoslavni, slovenski narodi imamo sličnu tradiciju i istorijske i kulturne veze, ali danas naši narodi malo znaju jedni o drugima i upravo ovakvi događaji će pomoći da se to promeni. – rekao je ambasador i pozvao sve na otvaranje izložbe savremene beloruske grafike u Kulturnom centru Novog Sada koja je poklon Belorusije za Dan grada Novog Sada.

Novi Sad, 31. januar 2012. godine