Читај ми

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ТЕКСТА ОБЈАВЉЕНОГ НА ПОРТАЛУ „021. rs“ „НОВОСАЂАНИ У САНДУЧИЋИМА НАЛАЗЕ ТУЂЕ ПОЗИВЕ ЗА ГЛАСАЊЕ“

У надлежности Градске управе за опште послове, у складу са чланом 54. Закона о избору народних посланика је прописано да обавештења о дану и времену одржавања избора доставља орган надлежан за вођење бирачког списка. Тачком 11. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку и чланом 60. Упутства за спровођење избора за народне посланике Народне скупштине расписаних за 24. април 2016. године је, између осталог,  уређено да  обавештења о дану и времену одржавања избора за народне посланике, са бројем и адресом бирачког места на коме бирач гласа доставља општинска/градска управа, а што је и раније била пракса да уручења врше референти, курири и запослени у месним заједницама на територији Града Новог Сада, који дуги низ година обављају овај посао стручно и одговорно као запослена лица у Градској управи за опште послове.

Поводом изјаве новосађанина Ј. Ј. у вези са разбацаним обавештењима мимо сандучића Градска управа за опште послове не може да прихвати ове примедбе из разлога  које је управо навела.

Поводом изјаве да су на појединим адресама пријављени подстанари, а којих, наводно, на тим адресама нема, напомињемо да је Законом о избору народних посланика и Законом о јединственом бирачком списку прописано да грађани који су се одселили у иностранство остају и даље уписани у бирачки списак према месту последњег пребивалишта.

Власници станова, односно грађани, на чијим адресама постоје пријављена непозната лица, треба да се обрате Министарству унутрашњих послова – Полицијској управи у Новом Саду са захтевом да се та лица бришу са њихове адресе, јер овај део промене није у надлежности локалне самоуправе, односно Градске управе за опште послове.

Mолимо грађане да уколико имају сазнања да су обавештења добила лица која су преминула да о томе обавесте Градску управу за опште послове -  Одсек за бирачки списак који се налази у Новом Саду, Трг младенаца бр. 7, како би се извршиле измене у Јединственом бирачком списку.

 

Нови Сад, 18. април