Читај ми

САНАЦИЈА КРИТИЧНИХ ТАЧАКА НА РОКОВОМ ПОТОКУ У ПЕТРОВАРАДИНУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је радове који се изводе на Роковом потоку у Петроварадину, a који су започети у току септембра и то на изради масивног потпорног зида од неармираног бетона, са циљем да се стабилизују косине Роковог потока као и постојећи објекти у близини.

- Очекујем да ће до половине октобра бити завршени радови који се од данас одвијају  на овом потезу Роковог потока у Петроварадину, у правцу Буковца. Радовима које изводи ВДП „Шајкашка“, а које финансира Град Нови Сад преко Градске управе за комуналне послове, уређује се 25 метара потока. У питању су најкритичније тачке које су претходних година житељима овог дела Петроварадина, након великих падавина и поплава у земљи, стварале огромне проблеме. Зато су ови радови од великог значаја за домаћинства која се налазе у непосредној близини Роковог потока. Део где данас настављамо са радовима, уређиван је последњи пут још 2008. године и од тада се није радило на његовом уређењу. Наравно, предстоје улагања и у наставак радова, целом дужином која иде кроз Петроварадин, свуда где су критичне тачке. Радује ме чињеница да ћемо решити један од проблема који имају житељи овог дела Петроварадина, а који су годинама имали невоље, посебно кад набуја Роков поток. Њих би тада задесила појава тзв. испирања земљишта које директно угрожава сигурност, с обзиром на то да су многобројне парцеле и приватне куће лоциране на самом потоку - рекао је градоначелник Вучевић.

У мају ове године извршени су радови на монтажи армирано-бетонских каналета на деоници Роковог потока, а према Програму радова на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта на територији Града Новог Сада. У току септембра 2015. године започети су и радови на изради масивног потпорног зида од неармираног бетона. Планирано је бетонирање облоге потока у укупној дужини од двадесетак метара. Потпорни зид је трапезастог облика, висине 3,85 метара и дебљине 0,55 метара. Бетонирање ће бити изведено у фазама, а наведеним радовима обезбедиће се стабилност овог дела Роковог потока и неометан проток воде кроз уређено бетонско корито.

Нови Сад, 18. септембар 2015. године