Читај ми

РУСКИ КЛАСИЦИ У СРПСКОМ ПОЗОРИШТУ

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић присуствоваo je конференцији за новинаре поводом гостовања Драмског театра на Васиљевском из Санкт Петербурга. Наиме, у оквиру сарадње Новог Сада и Санкт Петербурга, и међудржавне културне сарадње између Републике Србије и Руске Федерације, у Српском народном позоришту у Новом Саду 5. и 6. децембра биће изведене представе „Ујка Вања“ Антона Чехова и „Девојка без мираза“ Островског.

- Град Нови Сад, као ретко који град у Србији, има изузетно добре односе са Руском федерацијом на свим пољима, од привреде до културе. Ово је велики дан за Нови Сад, јер ћемо конкретизовати односе са једним од водећих руских градова као што је Санкт Петербург. Ове две представе прави су пут да развијемо културну сарадњу на задовољство наших градова. Драго ми је што у овом пројекту учествују гиганти културе Српско народно позориште и Драмски театар на Васиљевском – истакао је помоћник градоначелника Вања Вученовић.

Присутнима је добродошлицу пожелео и управник Српског народног позоришта Александар Милосављевић.

-Чехов је један од највећих драматичара у светским размерама, а сви који познају историју руске литературе знају да је Чехов једним делом изашао из шињела Островског. Ми имамо привилегију да видимо како Руси тумаче двојицу сопствених драмских великана. Чехов и Островски нису баштина само руског позоришта већ светског позоришта и драме – истакао је Милосављевић.

Конференцији за новинаре присуствовали су и глумци Драмског театра на Васиљевском међу којима и народна уметница Русије Татјана Маљагина. Они су обећали новосадској публици извођење пуно страсти, емоција и пожелели да комуницирају душом, јер, како су оценили, то је оно што карактерише руску књижевност.

Представа „Ујка Вања“ Антона Чехова биће изведена 5. децембра у 19.00 часова на малој сцени СНП-а, док је „Девојка без мираза“ заказана за 6. децембар у 19.00 сати. Након Новог Сада Драмски театар на Васиљевском гостује у Београду, 7. и 8. децмбра, а представе ће бити изведене у Атељеу 212.

Нови Сад, 5. децембар 2013. године