Čitaj mi

RUSKI KLASICI U SRPSKOM POZORIŠTU

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović prisustvovao je konferenciji za novinare povodom gostovanja Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga. Naime, u okviru saradnje Novog Sada i Sankt Peterburga, i međudržavne kulturne saradnje između Republike Srbije i Ruske Federacije, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 5. i 6. decembra biće izvedene predstave „Ujka Vanja“ Antona Čehova i „Devojka bez miraza“ Ostrovskog.

- Grad Novi Sad, kao retko koji grad u Srbiji, ima izuzetno dobre odnose sa Ruskom federacijom na svim poljima, od privrede do kulture. Ovo je veliki dan za Novi Sad, jer ćemo konkretizovati odnose sa jednim od vodećih ruskih gradova kao što je Sankt Peterburg. Ove dve predstave pravi su put da razvijemo kulturnu saradnju na zadovoljstvo naših gradova. Drago mi je što u ovom projektu učestvuju giganti kulture Srpsko narodno pozorište i Dramski teatar na Vasiljevskom – istakao je pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović.

Prisutnima je dobrodošlicu poželeo i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević.

-Čehov je jedan od najvećih dramatičara u svetskim razmerama, a svi koji poznaju istoriju ruske literature znaju da je Čehov jednim delom izašao iz šinjela Ostrovskog. Mi imamo privilegiju da vidimo kako Rusi tumače dvojicu sopstvenih dramskih velikana. Čehov i Ostrovski nisu baština samo ruskog pozorišta već svetskog pozorišta i drame – istakao je Milosavljević.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i glumci Dramskog teatra na Vasiljevskom među kojima i narodna umetnica Rusije Tatjana Maljagina. Oni su obećali novosadskoj publici izvođenje puno strasti, emocija i poželeli da komuniciraju dušom, jer, kako su ocenili, to je ono što karakteriše rusku književnost.

Predstava „Ujka Vanja“ Antona Čehova biće izvedena 5. decembra u 19.00 časova na maloj sceni SNP-a, dok je „Devojka bez miraza“ zakazana za 6. decembar u 19.00 sati. Nakon Novog Sada Dramski teatar na Vasiljevskom gostuje u Beogradu, 7. i 8. decmbra, a predstave će biti izvedene u Ateljeu 212.

Novi Sad, 5. decembar 2013. godine